Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

I kad nas je malo, možemo mnogo

Dok se jednogodišnji Beograđanin Sergej Milićević u Istanbulu bori sa teškom bolešću, tumorom na mozgu, njegovim roditeljima Saši i Jasminki, koji su stalno uz svog mezimca, stiže podrška zemljaka iz Melburna i Džilonga, koji su obezbedili 2.850 AUD za njegovo lečenje.

Društvo malo, ali odabrano: Učesnici dobrotvorne večeri
 

- Posredstvom Humanitarnog mosta šaljemo bolesnom dečaku 2.200 AUD, a naknadno sam obaveštena da će prilog od 650 AUD, dar Kluba "Branko Radičević" iz Džilonga, preko predstavnika Kluba Nine Rašića, prilikom njegove posete Beogradu, biti uručen dečakovim roditeljima - rekla je Nina Ljiljak, organizator humanitarne večeri posvećene malom Sergeju.


Od kada je naša plemenita čitateljka na jednom televizijskom kanalu u matici odgledala prilog o dečaku koji tek što je došao na ovaj svet, a već je prinuđen da se bori za život, nije imala mira. Znala je da nešto mora učiniti i bila je sigurna da će uspeti jer je srpska zajednica u ovom delu Australije oduvek bila poznata po humanosti i spremnosti da pomogne nevoljnicima u otadžbini.

Osvojio zemljake: Sergej Milićević sa roditeljima
 


U sportskom centru u Kizboru, nažalost, na humanitarnoj večeri nije se okupilo mnogo zemljaka. Nina Ljiljak je bila razočarana slabom posetom, ali ipak ohrabrena činjenicom da su mnogi koji su bili sprečeni da dođu, posredstvom prijatelja i poznanika poslali svoje donacije za Sergeja.

Prilog iz Londona

Boraveći nedavno u Beogradu, Jasna Milivojević koja živi i radi u Londonu, poželela je da novčanim prilogom uzme učešće u izlečenju malenog Sergeja Milićevića. Kako je mališan sa roditeljima bio u Istanbulu, naša čitateljka odlučila da 60 funti ostavi u beogradskom Dopisništvu "Vesti".
- Sutra se vraćam u London i moja prijateljica doneće novac koji ćete uručiti i mališanu poželeti uspešno lečenje i brz povratak kući - rekla je Jasna Milivojević.

 

Uskoro uručenje

U dogovoru sa Sašom Milićevićem, obe donacije iz Melburna, Džilonga i Londona sačekaće u beogradskom Dopisništvu "Vesti" ili njihov dolazak sa malim Sergejem kući na kratak predah ili će biti uručene dečakovom dedi Ivi Jelekoviću, kao i prethodne, stigle po odlasku malog bolesnika u Istanbul.
- Moji tast je otputovao na nekoliko dana u selo sa taštom i našim starijim sinom. I oni su pod stresom i mala promena sredine im je neophodna. U stalnoj smo vezi, vraćaju se za dan-dva, tako da će on preuzeti novac i poslati nam, ukoliko mi budemo primorani da odustanemo od puta - rekao Saša Milićević, još jednom se zahvalivši svim čitaocima "Vesti" na materijalnoj i moralnoj podršci.


O ovoj vrednoj donaciji plemenitih zemljaka iz Australije, koja je već stigla u Beograd, "Vesti" su obavestile Sašu Milićevića, oca bolesnog dečaka, koji se najtoplije zahvalio donatorima.


- Sergej je započeo drugi ciklus hemioterapija koji će, kao i prethodni, trajati deset nedelja. Posle rezultata prvog ciklusa, lekari su odlučili da se ponovi, iako je zaustavljeno širenje malignog tumora. Ovo je još jedna mera opreza, a da bi uopšte došli u situaciju da hirurški odstrane tumor, neophodno je da moj sin dobije i na telesnoj težini. To je veoma teško, s obzirom na to da je iscrpljen silnim citostaticima. Apetit je potpuno izgubio i pravi podvig je nahraniti ga. Ako neki gram i dobije za nedelju dana između dve terapije, izgubi ga kad ga isključe sa infuzije. Ukoliko bude postojala ikakva šansa da se napravi pauza između dve terapije, koje prima ponedeljkom, mogao bi sa nama da dođe na par dana u Beograd. Stariji brat ga je poželeo, a i mi priželjkujemo da konačno porodica bar malo bude zajedno. Siguran sam da će i Sergeju prijati šire porodično okruženje. Poznata lica i ambijent pomoći će mu da skupi još malo snage za iskušenja koja ga čekaju. Danonoćno bdijemo uz njegovu postelju. I mi smo na ivici izdržljivosti. Dobro bi nam došlo da se malo odmorimo, jer nas čeka još dug put do Sergejevog izlečenja. Nažalost, još je neizvesno kada će biti operisan... - kaže Saša Milićević.

Briga bake Anđelke

Iz Melburna je i Anđelka Đurović koja je Sergeju Milićeviću poslala 100 australijskih dolara. Iz kratkog, ali toplog pisma provejava zabrinutost dobrotvorke što se odužilo vreme čekanja operacije, ali i iskrena nada da jedno tako malo bezazleno biće, koje je tek počelo da živi i nije stiglo nikom ništa nažao da učini, mora preživeti. Svaka reč zvuči tako iskreno da se čini najprirodnijim što je pismo kojim se obraća Sergeju potpisala "baka Anđelka".


I zaista, ne samo pred bolesnim dečakom, već pred celom porodicom, a i ljudima dobre volje još je dug put. U proteklom periodu uspeli su da obezbede 65.000 evra što je bio preduslov za odlazak u Istanbul, u jednu od najpriznatijih klinika za lečenje malignih oboljenja. Ali, predoperativne pripreme su se odužile, boravak u Turskoj je produžen, a troškovi su se uvećali. Zato je i činjenica da plemeniti čitaoci "Vesti" i dalje pokazuju spremnost da svojim prilozima pomognu lečenje Sergeja Milićevića veoma obradovala i ohrabrila njegovu porodicu. Uvereni su da će mališan drugi rođendan dočekati u svom rodnom gradu, okružen svojim najmilijim, da će ozdraviti i živeti život poput svojih zdravih vršnjaka. A onog prvog rođendana, koji je 15. maja dočekao u bolnici, neće se ni sećati....
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Zahvalnica "Vestima"

Predstavnici Bratstva Milićevića, Nemanja i Sreten Milićević posetili su nedavno beogradsko Dopisništvo "Vesti".

Hvala u ime bratstva Milićevića: Glavni i odgovorni urednik Ratko Dmitrović sa Sretenom i Nemanjom Milićevićem

U razgovoru sa glavnim i odgovornim urednikom našeg lista Ratkom Dmitrovićem i urednikom rubrike Humanitarni most Slavicom Sarajlijom istakli su značaj akcije vođene u najtiražnijem dnevniku srpske dijaspore za brzo prikupljanje neophodnih sredstava i blagovremeni odlazak Sergeja Milićevića na lečenje.


Zahvalnica je uručena glavnom i odgovornom uredniku "Vesti" Ratku Dmitroviću.


- Bratstvo Milićevića formirano je s ciljem da okupi preuzimenjake na svim meridijanima kako bismo se jedni drugima našli u nevolji, kao što je sada mali Sergej. Najviše je urađeno u Torontu, a vaša medijska podrška bila nam je izuzetno značajna - rekao je Sreten Milićević.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Naš štićenik u opasnosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online