Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 18.06.2012.
12:00
S. ALEKSENDRIĆ - Foto: A

Bitka traje, nema predaje

Borbu 16-godišnjeg Kragujevčanina Aleksandra Prijovića da prohoda podržali su među brojnim čitaocima "Vesti" i Dragan i Miranda Matić iz Brizbejna u Australiji, uputivši mu donaciju od 400 australijskih dolara.

LJUBAV I RAZUMEVANJE: Aleksandar Prijović sa sestrom Aleksandrom

Poželeli su mu da što pre ozdravi i istraje u naporima da napravi prvi korak. Iste želje stigle su i od prezimenjaka, porodice Prijović iz Minhena koji su na kućnu adresu mladog invalida poslali 300 evra.


Ovo su dva nova novčana priloga koja Aleksandra čini bližim operaciji nade koja bi trebalo da bude obavljena u Nemačkoj i u čiji pozitivan ishod pored, majke, oca i sestre, veruju i humani zemljaci iz dijaspore.

Petica iz humanosti

 

Poslednjih dana u Kragujevcu je održano nekoliko humanitarnih manifestacija.


- Svim učesnicima i organizatorima sam zahvalna. Ipak, moram da kažem da sam do suza bila ganuta akcijom sprovedenoj u Aleksandrovoj školi. Svi profesori odvojili su prilog od svojih skromnih prosvetarskih plata i svi učenici od prvog do četvrtog razreda. U vremenu kada su zarade male i neredovne, ovo je zaista veliki podvig Ekonomske škole. Prikupljeno je 2.000 evra... - priča Jelena Prijović još uvek pod snažnim utiskom da njen sin ide u školu u kojoj se stiče znanje, ali i neguje humanost bez koje svet ne bi opstao.


Studenti u akciji 

 

Aleksandrova sestra Aleksandra Prijović student je Farmacije, ali je uspela da animira kolege sa svih fakulteta Kragujevačkog univerziteta. Organizovane su od početka godine kulturne i obrazovne manifestacije, tako da se suma za operaciju njenog brata znatno uvećala i u ovom času iznosi 6.000 evra, računajući i donacije čitalaca "Vesti", preračunate u ovu valutu. To znači da do polaska u Minhen treba obezbediti nedostajućih 5.700 evra.


U veri je spas

 

- Ni kada sam rodila dete sa oštećenjem kičmenog stuba nisam gubila nadu da ću njegov stepen invaliditeta svesti na najmanju moguću meru. Taj optimizam me i sada drži, jer kako drugačije protumačiti odluku da se javim bolnici još krajem prošlog meseca i zatražim termin operacije. Određen je 14. septembar. Rezervisala sam i avionske karte, iako za operaciju nedostaje još 5.700 evra - kaže majka Jelena i dodaje da njena vera u ljude dobre volje nikad nije izneverena i stoga veruje da neće ni sada.


I pored dosadašnjih sedam hirurških intervencija, od koje je prva urađena u prvim satima života, Aleksandar je i dalje vezan za invalidska kolica, ali je mentalno očuvan, redovno se školuje i na jesen upisuje drugi razred srednje ekonomske škole. Roditelji su veoma ponosni na činjenicu da je dobar đak.


Ovaj mladić sanja da živi poput svojih vršnjaka, uživa u mladosti, u svakom novom koraku. Ali i dalje ga surova stvarnost opominje da do ostvarenja sna ima još mnogo iskušenja. Porodica je svesna da će lečenje biti dugotrajno i neizvesno, za njihov kućni budžet nedostižno, ali ipak sa mnogo optimizma gledaju u budućnost.

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Prihvatili smo i opciju lečenja u Minhenu, zahvaljujući humanim ljudima prikupljeno je 11.700 evra, operacija je dobro prošla u januaru, ali sada je neophodno obaviti još jedan hirurški zahvat koji bi prethodio presađivanju matičnih ćelija, za koji je takođe potrebno 11.700 evra. Time bi se šanse mog sina da prohoda značajno povećale. Optimalno vreme za drugu operaciju bilo bi u julu, šest meseci posle prve. Iako to neće biti moguće, uveren sam da mesec, dva zakašnjenja neće umanjiti rezultate - kaže znalački majka Jelena Prijović, koristeći još jednu priliku da izrazi zahvalnost čitaocima "Vesti" koji sa njom, suprugom i ćerkom vode bitku za Aleksandrovo ozdravljenje.

Nema predaje, sve treba pokušati, presađivanje matičnih ćelija je nova metoda u podizanju na noge nepokretnih bolesnika, a svi koji su do sada učestvovali u ovoj akciji veruju da Aleksandar mora pre svega da veruje u sebe i u činjenicu da medicina iz dana u dan napreduje. Oni će biti tu da ga na svoj način podrže.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Najviše za najmlađe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online