Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 05.04.2012.
12:00
N. P. S. S. - Foto: A

Pomoć kolegama i srčanim bolesnicima

Nedavno je na Kliniku za kardiologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu stigla vredna donacija iz Nemačke. Donator je, kao i mnogo puta do sada, čuveni srpski kardiolog dr Veselin Mitrović, koji radi na Kerkhof klinici (Kerckhoff-Klinik) u mestu Bad Naunhajm kod Frankfurta na Majni.

VEĆ U UPOTREBI: Pacijent priključen na novi aparat
 

U donaciji koju je i ovoga puta do matice besplatno prevezao Zdravko Mitrović, autobuski prevoznik iz Frankfurta, nalazio se respirator, veoma vredan aparat za veštačko disanje, te devet infuzionih pumpi.


- Ukupno, donacija je vredna oko 34.000 evra i lekari u Beogradu bili su veoma srećni što je stigla na njihovu adresu - rekao je za "Vesti" Zdravko Mitrović, član Nadzornog odbora Centralnog saveta Srba u nemačkoj pokrajini Hesen.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


U to su se uverili i reporteri našeg beogradskog Dopisništva. U razgovoru sa direktorom Klinike za kardiologiju prof. dr Petrom Seferovićem saznajemo da je jedan od najvećih problema u kardiologiji akutna srčana slabost koja nosi veliku smrtnost, posebno kod mladih ljudi.

DIREKTOR KLINIKE ZA KARDIOLOGIJU: Prof. dr Petar Seferović
 


- Oprema koju nam je uputio kolega Mitrović neophodna je za lečenje upravo ovakvih bolesnika. Dobijena pošiljka omogućiće nam otvaranje novih jedinica intenzivne nege u Kliničkom centru Srbije gde će primena terapije biti olakšana, a disajna funkcija pacijenata sa akutnom srčanom slabošću poboljšana.

Zdravko Mitrović

Respirator i infuzione pumpe čine osnovu rada svake intenzivne jedinice jer omogućuje kvalitetno i brzo zbrinjavanje bolesnika - rekao je prof. dr Seferović zahvalivši se dr Veselinu Mitroviću i ističući da je on ovom, ali i ranijim pošiljkama opreme i medicinskog materijala i aparata pomogao da rad najvažnije zdravstvene ustanove u zemlji za bolesti srca, bude kvalitetan i na evropskom nivou.


Takođe, nastavlja prof. Seferović, dr Mitrović zaslužan je za edukaciju naših mladih lekara u oblasti kardiologije, koji su svoja znanja stečena u inostranstvu prenosila u Srbiju.


Aparati su već u funkciji i reporteri "Vesti"obišli su prve pacijente kojima su poboljšali kvalitet lečenja, primenu intravenozne terapije učinile komfornijom, a samim tim ubrzale proces lečenje i povratak kući.


- O respiratoru je prosto suvišno govoriti, jer bez njega je nezamisliva jedinica intenzivne nege. Međutim, ove infuzione pumpe prava su retkost na našim klinikama. Na našoj su odnedavno u upotrebi i donele su veliko olakšanje svima nama koji se bavimo pacijentima, a njima sigurnost da neće dobiti ni promil više ili manje prepisane terapije - rekla je glavna sestra Klinike za kardiologiju Ljubinka Milinković.
 

Lanac humanosti

 

Zdravko Mitrović, važna karika u akcijama Humanitarnog mosta, ali i svim drugim koje organizuju naši ljudi u dijaspori, ističe da ima u planu nove humanitarne aktivnosti. Po njegovim rečima, jedan velika pošiljka čeka na prevoz iz Holandije, a naredna odredišta biće u Kraljevu, Čačku i Kosovu i Metohiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online