EPA/ANDREJ ČUKIĆ
Protest protivnika parade

Beograd je u nedelju ispratio još jednu Paradu ponosa kojom seksualne manjine nastoje da skrenu pažnju šire javnosti na diskriminisani položaj pripadnika LGBT u srpskom društvu. U odnosu na prvi prajd od pre 18 godina, kad je u napadu desničara na učesnike skupa bilo na desetine povređenih, ovogodišnji je prošao bez bliskog susreta šetača i protivnika ovakvog načina pokazivanja sopstvene seksualnosti.

Duboka podela u društvu, međutim, i dalje je ostala vidljiva. Na sreću, ne više preko krvavih pločnika, već preko društvenih mreža, na kojima se vodi žestok verbalni rat pobornika prajda i onih koji za kontraodgovor nude Porodičnu šetnju.

I ovogodišnji slogan “Ne odričem se”, pod kojom su pripadnici LGBT šetali, stavljen je pod lupu.

Deo vernika u sloganu Parade ponosa vidi provokaciju i aluziju na rečenice koju u toku krštenja sveštenik izgovara, pozivajući kuma da za njim ponavlja da se odriče sotone i njegovih slugu. Sada im je ona zazvučala kao kontraporuka – da se LGBT ne odriču sotone. Ranije su organizatori naveli da slogan znači da se ne odriču slobode i prava na jednakost.

Kao dokaz da se ismevaju i izruguju verski simboli priložili su fotografije sa ovogodišnjeg prajda. Na jednoj se vidi osoba obučena u suknjicu sa krstovima, a druga u roze sotonino odelo sa rogovima.

Srpska pravoslavna crkva nije se oglasila, ali se raščinjenom monahu Antoniju Davidoviću pripisuje da je organizator skupa ljudi koji su uperili krst prema povorci šetača, baš kako se to radi prema nečastivom, a sve preko špalira pripadnika Žandarmerije. Imali su i oni svoju parolu: “Nemoral i gej sramotu, nikad više u životu”. Policija je privela nekoliko protivnika gej parade. Ne zbog nasrtaja na šetače, već zato što su organe reda ometali u postavljanju rampi na trasi parade.

Većina građana ipak je ignorisala prajd u kome je nekoliko stotina šetača štitilo sličan broj pripadnika organa reda. Više su preko društvenih mreža iskazivali nezadovoljstvo zbog višečasovne blokade saobraćaja u centru prestonice i vodili polemiku oko toga kako je premijerka Ana Brnabić dobila sina u vezi sa svojom partnerkom. Predsednica Vlade i njena lepša polovina Milica Đurđić bile su na Paradi, kojoj je ovogodišnja kuma bila mlada pevačica Sara Jovanović, poznatija kao Sara Jo.

Na primedbu da Srbija još uvek nije donela zakon o registraciji istopolnih zajednica, premijerka je odgovorila da su postojali drugi prioriteti, kao i da ona nije “LGBT predsednica Vlade, već predsednica Vlade koja je LGBT”.

Kampanja u medijima

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić ranije je objasnio je da ovogodišnji slogan “Ne odričem se” poruka da se pripadnici LGBT ne odriču slobode i prava na jednakost.

Letos je nekoliko beogradskih listova objavilo i oglase roditelja koji se ne odriču svoje dece zbog njihove seksualne orijentacije, a sve je bilo deo pomenute kampanje.

Podele zbog lepe Nine

Istog dana kad se u Beogradu šetalo za prava i jednakost seksualnih manjina, u Šapcu je održana šetnja trudnica i majki sa bebama. Među njima bila je sa sinom na ramenima i glumica Nina Janković. I u slučaju lepe glumice rodom iz Šapca videla se podeljenost Srba. Jedan deo javnosti je njen gest doživeo kao podršku zdravoj, porodičnoj Srbiju, dok su je drugi kritikovali da se pridružila, konzervativnim i desničarskim krugovima srpskog društva.