Youtube/FACE HD TV
Aleksandar Popov

Hoće li Metju Palmer, specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan, u ulozi nekadašnjeg mirotvorca Ričarda Holbruka moći da u Bosni i Hercegovini, vrati neke stvari u normalu, tek ostaje da se vidi, kaže za “Vesti” direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Naš sagovornik nije preveliki optimista. Njegov utisak je da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zadovoljne kakvo god da je stanje, samo da se ne puca.

– Deluje da su političare pustili po sistemu da se deca igraju, a ovi se zaigrali preko leđa sva tri naroda u BiH – smatra ovaj analitičar.

U nizu problema, BiH ima novi ljuti začin. Skoro godinu dana od izbora ne može da formira novu vlast, za šta se političari uporno međusobno optužuju. Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović tvrdi da predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zemlju uvlači u krizu, a Dodik njega proziva da samoinicijativno ganja nekakve veštice po BiH.

Dejtonski sporazum je zaustavio rat u BiH, ali očito ne i verbalni, a proizvod daljeg bitisanja BiH je, prema rečima Aleksandra Popova je nezavršena i nesavršena država.

– Stara politička igra iz 2005. godine se i dalje vodi i prvo je Haris Silajdžić, a sada i Bakir Izetbegović u njoj. Izetbegović i Dodik jedan drugom nabacuju loptu i to je njihova predstava za birače koji gutaju udicu i pecaju se – pojašnjava naš sagovornik.

Popov, kao poznavalac prilika u regionu ukazuje i na delovanje lidera Hrvatske demokratske zajednice bosanskih Hrvata Dragana Čovića, koji poteže priču o nepravdi što nije formiran i treći hrvatski entitet.

– I tu je stara igranka veštog Dodika kome je Čović glavni partner. Dodiku u prilog ide priča o trećem entitetu, a pritom nije slučajno što Zagreb optužuje Bošnjake da podupiru fundamentalizam i što se hrvatski političari, pod plaštom da ugrožavaju ostale narode, hvataju se za priču o trećem entitetu – pojašnjava Popov, ukazujući da političari zavisno od situacije, odnosno kako im odgovara tumače Dejtonski sporazum.

Kako kaže, kritikuju ili se kunu u njega.

Bakiru Izetbegoviću je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriv što, iako ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, ne pominje suverenitet i ne ograđuje od sve otvorenijih separatističkih izjava Dodika.

– Vučić i Dodik su često zajedno, nasmejani i zagrljeni. Čemu verovati verbalnoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, ili neverbalnoj i konkretnoj podršci čoveku koji taj integritet svakodnevno dovodi u pitanje – zapitao se glasno lider SDA.

Srbija smeta i hrvatskom članu, sada predsedavajućem Predsedništvom BiH Željku Komšiću, koji ju je nedavno teško optužio da veliča genocid.

– Vlasti u Srbiji nisu odustale od pogromaškog projekta SANU, pa pošto nisu kažnjene za Srebrenicu, “nadaju se da će moći ponovo da urade isto” -rekao je nedavno Komšić.

Počastili se uvredama

Bakir Izetbegović je Milorada Dodika opisao kao nekog ko se dolaskom na vlast postepeno pretvorio od socijaldemokrate u agresivnog nacionalistu i već deceniju opstruiše vitalno važne procese za zemlju i građane, poput procesa pomirenja, integraciju u EU i u NATO.

Dodik je Izetbegoviću pripisao krivicu za neformiranje vlasti na zajedničkom nivou.

Novinar opsovao Kolindu

BiH kao nestabilnu zemlju, pod kontrolom militantnog islama, okarakterisala je pre mesec dana i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Oštro je uzvratio Bakir Hadžiomerović, novinar i političar, psujući hrvatskoj predsednici majku i nazivajući je “ustaškom kobilom”. Kasnije se izvinio, priznajući da je preterao, ali i ukazao da bi bilo lepo da Kolinda ubuduće pokaže više poštovanja prema BiH.

– Mogla je, vala, da prozboriti koju rečenicu i o zločinačkim tekovinama NDH. Toliko – tvitovao je nakon toga Hadžiomerović.

Kolinda Grabar Kitarović je objasnila da sporna “izjava o BiH nije njena”, ali i navela da u poslednje vreme “vidi kako BiH pokreće niz agresivnih koraka prema Hrvatskoj”.

Sutra – Nema mira ni tri decenije posle rata (4): Braća bez stida i srama