Tetovaže su danas postale sastavni deo života jer ne postoji dan u kojem nećete sresti nekog ko je istetoviran, a da ne spominjemo hiljade ljudi koji to žele, ali koji nisu sakupili hrabrost da je “stave” na svoje telo. Tetovaže imaju dugu istoriju koja obuhvata mnoge zemlje i vekove tradicija i običaja. Možda mislite da znate sve o njima, ali evo činjenica o tetovažama koje bi vas mogle iznenaditi!

Simbolišu status
Tetovaže mogu da simbolizuju status – i status “elite” i status “niskog života” (u zavisnosti odakle idete). Na primer, u Evropi (posebno u Istočnoj Evropi) tetovaže su nekada bile oznaka niže klase, obično povezane sa kriminalcima koji su imali zatvorsku kaznu. U staroj Grčkoj su se tetovaže koristile za obeležavanje robova, a u Rimu su se koristile za obeležavanje begunaca. S druge strane, za narod Maori sa Novog Zelanda, i Indijance tetovaže su predstavljale obred prolaska i simboli rata ili kulturnih dostignuća.

Starije su nego što mislite
Arheolozi su otkrili drevne alate u oblastima blizu Francuske, Portugala i Skandinavije koji podsećaju na alate koji su verovatno bili korišćeni za tetoviranje ljudi. Oni datiraju iz vremena poslednjeg ledenog doba, deset hiljada godina pre nove ere.

U međuvremenu, sačuvani kostur zvan tirolski ledan, čija je koža još uvek bila netaknuta, takođe je imao znakove tetovaža. Noge, gležnjevi, zglobovi i kičma prekriveni su ukrštenim i paralelnim linijama. Kada je skelet rendgenski snimljen, otkriveno je da su tetovaže na zglobovima koji su bili bolna mesta, što verovatno znači da su tetovaže korišćene za „lečenje“ bolesti i lečenje bola.

Tetovirana Barbika
Barbie lutka puštena koja je puštena u prodaju kao ograničena serija zvala se Butterfli Art Barbie krajem 90-ih. Pošto tetovaže nisu bile toliko uobičajene kao danas (što u Americi označava nisku klasu), to je izazvalo veliko neprijateljstvo. Barbie je stigla sa setom leptirovih nalepnica koje bi (opciono) mogle biti postavljene na telima lutki kao tetovaže. Linija je brzo povučena.

Reč tetovaža dolazi iz Polinezije
Reč “tetovaža” potiče od polinezijske onomatopejske reči “ta” koja je opisala zvuk koji proizvodi štuka koja udara o ljudsku kožu. Sve dok Džozef Benks ovu reč nije otkrio, tetovaže su se u većini Evrope obično nazivale “tragovima” i “ubodima”.

Većina tinta za tetovaže nije veganska
Iako je u potpunosti moguće pronaći i koristiti vegansko mastilo za tetovažu, najčešće korišteni pigmenti sadrže životinjske nusprodukte. Kada ste u nedoumici, najbolje je pretpostaviti da vaš lokalni salon za tetovaže ne raspolaže veganskim mastilom, ali ako to zatražite, vaš umetnik za tetoviranje neće imati problema sa pronalaženjem veganske alternative. Ako ste vegan ili vegetarijanac, pitajte svog umetnika pre nego što se pojavite da biste dobili sledeću tetovažu!

Tetovaže su zabranjene
Papa Adrian je 787.godine zabranio tetovaže. Ovo je uključivalo tetovaže na gladijatorima, robovima i zločincima. Od tog trenutka, na celom zapadnom delu Evrope bila je “suša” za tetovaže, a ponekad lepe oznake krajem 19. veka su sr vratile u zapadne kulture.

Alergija na tetovaže
Neke boje mastila za tetovaže mogu izazvati alergijske reakcije na ljudskim telima i koži. To se najčešće dešava kod obojenih mastila. Sastojci kao što su gvožđe-oksid, živin sulfid i kadmijum-sulfid obično se mogu pronaći u mastilima kako bi se dobile određene boje. Međutim, samo zato što ste alergični na obojene mastilo ne znači da ste alergični na sva mastila. Najčešća boja koja izaziva alergijske reakcije je crvena dok su tetovaže urađene crnom bojom najsigurnije kada su u pitanju alergijske reakcije. Tako da ako sve drugo ne uspe, uvek možete uraditi klasičnu crnu tetovažu.

Thomas Edison i pištolj za tetovaže
Pre nego što su izmišljene mašine za tetoviranje, najčešći metod crtanja tetovaža bio je sa tintom i ručnim iglama. Ova praksa je još uvek česta i nedavno je doživela porast popularnosti u obliku tetovaža “stick and poker”.
Tako je 1891. njujorški umetnik za tetoviranje po imenu Samuel O’Reilli zasnovao svoj dizajn prvog pištolja za tetoviranje na aparatu za graviranje (autografski štampač) koji je prvi izumeo Thomas Edison.

Prednost tetovaža
Određeni deo populacije veruje i odgajan je da veruje da ako ima teovaže po telu nikada neće moći da radi dobar i ozbiljan posao. To je možda važilo za devedesete godine, jer se sada situacija promenila. Danas postoje poslovi na kojima je čak poželjno da imate tetovaže. Barmeni sa tetovažama često se nagažuju zbog svojih tetovaža i “kul” izgleda. Isto važi i za hipsterske bariste, dizajnere i kreativce.

Čak i ako smatrate da teotvaža nije pogodna za mesto i posao kojim želite da se bavite, uvek je možete “uraditi” na delu tela koji možete pokriti odećom, a danas postoji i veliki asortiman krema za prekrivanje tetovaža. 

 

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here