pixabay.com

Nakupljanje vode u kolenu može biti uzrokovano povredom, bakterijskom infekcijom ili drugim zdravstvenim stanjem kao što je artritis.

Način lečenja zavisi od uzroka akumulacije vode u zglobu. To može uključivati uzimanje antiinflamatornih lekova, fizikalnu terapiju, a u nekim slučajevima i operaciju.

Tečnost u našim zglobovima je normalna, jer obezbeđuje njihovo nesmetano funkcionisanje i pravilnu pokretljivost. Problem nastaje kada se previše vode akumulira u, i oko zgloba.

Prvi znaci akumulacije viška tečnosti su otok zglobova, bol i ograničeno i ukočeno kretanje.

Šta uzrokuje vodu u kolenu

Nakupljanje vode u kolenu može biti rezultat različitih uzroka:

– pokidani ligament ili hrskavica

– bakterijska infekcija

– ponovljene povrede zglobova

– prekomerno opterećenje

– slomljena kost

– prepatelarni burzitis

– osteoartritis

– reumatoidni artritis

Voda koja se akumulira u kolenu obično se sastoji od belih krvnih zrnaca i nekih hemikalija koje te ćelije oslobađaju, kao i crvenih krvnih zrnaca i prirodnih maziva.

Kako da znamo da li nam se voda nakuplja u kolenu?

Simptomi nakupljanja vode u kolenu uključuju oticanje kolena, bol i osetljivost, ograničeno savijanje kolena i poteškoće pri hodanju.

Većinu vremena, voda u kolenu će uticati samo na jedno koleno. Možda ćete primetiti osećaj težine u zglobu, a koleno će izgledati više otečeno u poređenju sa drugim kolenom.

Veći rizik od nakupljanja vode u kolenu imaju sportisti, stariji ljudi, fizički radnici koji provode dosta vremena čučeći na kolenima i osobe sa viškom kilograma. Takođe se može javiti kod ljudi sa dijagnozom osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa.

Kako se leči voda u kolenu

Dijagnoza

Lečenje vode u kolenu počinje posetom lekaru, koji će obaviti detaljan pregled i izvršiti test pokretljivosti kolena. Takođe može odlučiti da isprazni tečnost iz zgloba.

To je procedura u kojoj se duga, tanka igla ubacuje u koleno kako bi se izvukla tečnost. Sve traje nekoliko minuta, a doktor šalje tečnost na ispitivanje.

Testovi utvrđuju prisustvo bakterija koje bi mogle da izazovu infekciju, ili testiraju krvna zrnca koja mogu da ukažu na oštećenje kolena. Uklanjanje tečnosti obično ublažava pritisak i bol u kolenu.

Vaš lekar vas takođe može poslati na rendgen, CT skener, magnetnu rezonancu ili ultrazvučno snimanje.

Lečenje vode u kolenu

Nakon uspešne dijagnoze, lekar odlučuje o odgovarajućem metodu lečenja. Lečenje zavisi od uzroka prekomerne akumulacije vode u kolenu.

Obično će vam biti propisani antiinflamatorni lekovi i sredstva protiv bolova. Bićete lečeni antibioticima od bakterijske infekcije. Često lekar takođe odlučuje da isprazni tečnost iz zgloba, a zatim ubrizgava injekciju kortikosteroida u vaše koleno.

Ponekad je neophodna i artroskopija kolena. To je hirurška procedura u kojoj se osvetljena cev ubacuje u zglob kolena kako bi se popravilo oštećenje.

Nakon tretmana obično sledi fizioterapija kako bi se poboljšala pokretljivost kolena i povećala snaga mišića oko kolena. Ako gore opisani tretmani ne pomognu, možda će vam biti potrebna operacija za uklanjanje burze. Bursa je zglobna vreća u kojoj se nalazi tečnost.

Kako možete sebi pomoći

U slučaju problema sa nakupljanjem vode u kolenu, možete pomoći sebi na određene načine.

Za ublažavanje bolova i upale koristite lekove protiv bolova i antiinflamatorne lekove, koje možete nabaviti u apoteci bez recepta.

Izbegavajte intenzivnu fizičku aktivnost i ne opterećujte koleno.

Radije radite lagane vežbe istezanja i pokušajte da ojačate mišiće oko kolena na bezbedan način. U slučaju bolova možete pomoći sebi  i hladnim oblogama.

Ako imate dugotrajne probleme sa hodanjem, možete nabaviti odgovarajuću protezu za kolena. Postoji nekoliko vrsta različitih proteza. Neke su dizajnirane da zaštite od povreda, neke da podrže zglob, a neke da oslobode ili ograniče kretanje kolena.

Konsultujte se sa svojim lekarom pre upotrebe proteza, jer vam pogrešna proteza može doneti više štete nego koristi. Takođe je važno održavati umerenu telesnu težinu i na taj način izbegavati preveliko opterećenje kolena.

Zaključak

Zglobna tečnost je potpuno normalna funkcija ljudskog tela, koja obezbeđuje da naši zglobovi mogu da se kreću fleksibilno. Međutim, ako se lučenje zglobne tečnosti poveća i dođe do nakupljanja vode u kolenu, moramo pronaći pravi uzrok i na osnovu toga voditi računa o odgovarajućem načinu lečenja.

Takođe, možete sami da se pobrinete za sprečavanje akumulacije vode u kolenu. Ojačajte mišiće oko kolena, redovno vežbajte zglob, ne preopterećujte telo i održavajte zdravu telesnu težinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here