EPA-EFE
Predsednici SAD i Ukrajine Džo Bajden i Vladimir Zelenski

Ono što je Bajden trebalo da uradi je da Putinu otvoreno kaže – “Ne napadajte, Inače ćete se naći u borbi protiv bolje naoružanog i moćnijeg NATO-a”, piše londonski “Gardijan”.

Strategija američkog predsednika Džoa Bajdena, koja odražava instinkte veterana “hladnog rata”, bila je poznata: obuzdati sukob. Međutim, ova strategija je doživela neslavan neuspeh posle 30 meseci, što je dovelo do ogromnih patnji i velikih geopolitičkih transformacija.

Britanski “Gardijan” objašnjava, u članku koji je napisao Sajmon Tisdal, da je Bajden, kada je govorio u martu 2022. godine, mesec dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, povukao crvenu crtu ispred ruskog predsednika Vladimira Putina, i upozorio: “Nemojte ni pomišljati na to da uđete i centimetar na teritoriju NATO-a”.

Bajden je obećao da će zapadni saveznici pružiti oružje i pomoć Kijevu, te nametnuti sveobuhvatne ekonomske i finansijske sankcije Moskvi, sve dok rublja ne propadne. Iako Ukrajina nije članica NATO, jasno je dao do znanja da će njegova zemlja pomoći Ukrajini da dobije ovu simboličnu bitku za slobodu i demokratiju, ali bez direktnog sukoba sa Rusijom, osim ako ona prva ne napadne NATO.

Podele i transformacije

Istina, dosad je izbegnut “vrući” rat između Rusije i NATO, ali su poljska i rumunska teritorija pogađane zalutalim projektilima i pomorskim napadima. Putin tvrdi da Zapad već vodi rat protiv Rusije i preti joj nuklearnim oružjem, pogotovo jer je upleten ceo crnomorski region.

Prema autoru, kriza je izazvala podele između SAD i Evrope u NATO i unutar Evropske unije, a neslaganja su izbila oko slanja trupa i projektila dugog dometa u Ukrajinu, oko pozivanja Kijeva da se pridruži savezu i formulisanja posebnog evropskog ”odbrambenog identiteta”.

Tisdal ističe da ovaj neuspeh u obuzdavanju rata podstiče seizmičke geopolitičke pomake, ponajpre partnerstvo “bez ograničenja” između Kine i Rusije, pri čemu kineski predsednik Si Đinping dobija jeftinu naftu, a Putin dobija tehnologiju dvostruke namene koja krši sankcije, plus diplomatsku podršku.

Ali, to je mnogo više od toga. Na prošlonedeljnom samitu BRIKS-a, čiji je domaćin bio Putin, Iran, Severna Koreja, Sirija i Venecuela, kao i članica NATO Turska, pridružili su se toj organizaciji. Putin zamišlja antizapadni globalni savez, dok Si predviđa novi post-američki svetski poredak u 21. veku na čelu sa Kinom.

Tisdal ističe da to nisu pusti snovi, jer zapadna osuda ruske agresije u Ukrajini i njegovo odbijanje da osudi i uz to aktivno olakšava izraelsku agresiju u Palestini predstavlja nepodnošljiv dvostruki standard za mnoge zemlje i dovodi do toga da neke od njih zapravo menjaju svoje stavove.

Skup rat

Autor upozorava da rat u Ukrajini skreće pažnju sa drugih ozbiljnih sukoba, od Sudana do Mijanmara, i da su napadi na kijevski izvoz žitarica uzrokovali nestašice hrane i skokove cene, što je nanelo štetu najsiromašnijim zemljama. Takođe, to ometa saradnju u akcijama koje se tiču klimatskih promena, što povećava i emisiju gasova, uzrokujući globalno zagrevanje.

Tisdal se zapitao koliko je ovoga moglo da se spreči? Naglašava da je Bajden bio otvoren i hvalisav u Varšavi 2022. godine, rekavši da je, kada su američke obaveštajne službe saznale da je invazija neizbežna, više puta upozorio Putina da bi to bila velika greška. Međutim, ono što je Bajden trebalo da uradi jeste da Putinu otvoreno kaže: “Zaboravi. Ne napadajte. Inače ćete se naći u borbi protiv bolje naoružanog i moćnijeg NATO-a”, zaključuje “Gardijan”.

5 COMMENTS

  1. To bi, kao , trebalo da uplaši Ruse? Nemojte to da radite, prebićemo vas, zapravo ćemo vas prebiti, uradili vi to ili ne, jer mi smo najveći, najpametniji, najbolji, najlepši!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here