Printscreen/Youtube

Britanski “Dejli telegraf” objavio je da je sedam brodova iz ruske Pacifičke flote plovilo Tihim okeanom iz Severne Koreje do Rusije, prevozeći 1.500 vojnika severnokorejskih specijalnih snaga.

To je predvodnica snaga čiji bi broj mogao dostići 11.000 korejskih vojnika, što bi moglo dovesti do pojačavanja ruskog rata u Ukrajini. Ovo je najnoviji i zastrašujući podsetnik da to više nije samo rat između Rusije i Ukrajine, već direktni sukob koji bi uskoro mogao izbiti između dva globalna saveza.

U izveštaju Dejvida Eksa, “Telegraf” pojašnjava da je linija prekoračena, jer će snage treće strane uskoro biti na terenu. Druge zemlje bi mogle da slede primer Pjongjanga, pogotovo jer su britanski i francuski političari već predložili takve mere.

Autor ističe da je to sada rat u koji je uključeno više strana, a uskoro bi mogao postati i svetski rat. Jasno je da su ruski čelnici i njihovi saveznici u Iranu, Severnoj Koreji i – u manjoj meri – u Kini svesni opasnosti koja preti, ali je manje jasno hoće li ukrajinski saveznici u NATO shvatiti ovu činjenicu.

Podseća da ovi severnokorejski vojnici nisu prvi doprinos Pjongjanga ruskim ratnim naporima, budući da je Severna Koreja prodala Rusiji artiljerijsku municiju, balističke rakete KN-23 i protivtenkovska raketna vozila. Severna Koreja je postala, uz Iran, ruska industrijska podrška i glavni razlog zašto ruskim oružanim snagama ne ponestaje ključne opreme dok rat protiv Ukrajine ulazi u 32. mesec.

No, slanjem ljudi, osim oružja, Pjongjang otkriva ono što je do sada uglavnom bila tajna, smatra autor, a to je da rešava jedan od najozbiljnijih problema Rusije: sve veći nedostatak ljudstva. Ruska vojska gubi u proseku više od hiljadu ljudi dnevno, ubijenih ili ranjenih, već otprilike godinu dana.

Severna Koreja bi mogla uvući Južnu Koreju

S obzirom da razlika između gubitaka i regrutacije u ruskoj vojsci rezultira stalno rastućim deficitom trupa, zamenske snage moraju doći odnekud, a čini se da je to mesto Severna Koreja, kaže autor. Međutim, to ne znači da će 11.000 dodatnih vojnika biti dovoljno jer, prema trenutnim pokazateljima gubitaka u Rusiji, taj broj bi bio dovoljan za samo dve sedmice.

Međutim, sve veća uloga Severne Koreje u ratu između Rusije i Ukrajine preti da uvuče i Južnu Koreju u sukob, jer Južna Koreja podržava Ukrajinu humanitarnom pomoći, a navodno je prodala Sjedinjenim Američkim Državama milion artiljerijskih granata za dalji transfer u Ukrajinu. Seul i dalje okleva da pošalje oružje direktno u Kijev, što bi se moglo promeniti.

Na hitnom sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost ove sedmice, visoki južnokorejski zvaničnici opisali su podršku Pjongjanga ruskim ratnim naporima kao “ozbiljnu bezbednosnu pretnju” i obećali da će pojačati svoju intervenciju u Ukrajini kao odgovor na to. Južna Koreja proizvodi mnoga od najboljih oružja na svetu, posebno tenkove i artiljeriju.

Autor na kraju zaključuje da je, uprkos slabljenju strane podrške, Ukrajina nedavno formirala 14 novih brigada, što predstavlja povećanje od deset posto u strukturi njenih kopnenih borbenih snaga. Međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da usporavanje strane pomoći znači da deset brigada nema tešku opremu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here