Tanjug/AP
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da nijedna zemlja ne može biti “neutralna u ovom ratu jer bi to značilo da ste na strani Rusije”.

Zelenski kaže da računa da će premijer Indije Narendra Modi uticati na mirovni proces za okončanje rata u Ukrajini. On je dodao da bi blokiranje jeftinih energetskih resursa i odbrambeno-industrijskih kompleksa smanjilo zavisnost Indije od Moskve, što bi uticalo na njenu sposobnost da vodi ratove protiv Ukrajine.

– Premijer Narendra Modi može da utiče na završetak rata u Ukrajini. Ovo je njegova ogromna vrednost u bilo kom sukobu. Ovo je ogromna vrednost Indije – rekao je Zelenski u ekskluzivnom intervjuu za The Times of India.

On je takođe istakao da tvrdnje premijera Modija da je zainteresovan za mir ne treba da se završavaju rečima.

– Modi je premijer jedne zaista ogromne zemlje iz perspektive stanovništva, ekonomije i uticaja. Takva zemlja ne može samo da kaže da je zainteresovana za kraj rata. Čak će i neprijatelj mira, Putin, reći da je za mir. Ovo je uobičajena stvar. Pogotovu za tako ogromnu zemlju kao što je Indija, premijer Modi može da utiče na kraj rata – rekao je Zelenski.

Takođe je predložio da Indija preispita svoju politiku prema Rusiji i uvede sankcije Rusiji.

Tvrdivši da sankcije Rusiji deluju, Zelenski je rekao da su velike ekonomije poput Indije, Kine, Turske i drugih zapravo pomogle Rusiji da zaradi novac ne uvodeći sankcije.

– Pomogli su Rusiji da zaradi novac, ponekad čak i sa razumevanjem da energetski resursi koje kupuju pomažu u podsticanju rata – ako bi preispitali svoje vrednosti, onda bi sankcije funkcionisale u potpunosti – rekao je on.

On je dodao da Modi može mnogo da učini da se deca, koja su navodno nasilno deportovana u Rusiju, vrate.

Izjava Zelenskog o Modijevom uticaju na pokretanje mirovnog procesa dolazi samo dva meseca nakon što je premijer posetio Kijev i pozvao Zelenskog u Indiju. Ukrajinski predsednik je tada izrazio interesovanje za vezu sa Indijom i da se upozna više o njenom narodu.

Međutim, ukrajinski predsednik je bio kritičan prema zemljama koje tvrde da su “neutralne” u svom stavu, navodeći da se ne može biti neutralan jer bi to značilo da ste na strani Rusije.

– Između agresora i žrtve ne može biti neutralnosti. Smatram da je to skrivena podrška Rusiji, a govoreći da bi želeli da pomognu u rešavanju sukoba, po mom mišljenju, izgledaju više proruski – rekao je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here