Nele Ilić
Svi na okupu: Više od 100 igrača "Zmaja" na sceni

Srpsko sportsko-kulturno-umetničko društvo “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha u austrijskoj pokrajini Forarlberg organizovalo je drugi po redu Festival na tromeđi. Fokus ovogodišnjeg festivala koji je održan u Mederu, nedaleko od Feldkirha, bio je na predstavljanju rada društva u protekloj godini, uz učešće svih ansambala i školice folklora.

Ponovo su učestvovali i prijatelji iz KUD Kolo iz Forarlberga, kao i gosti iz otadžbine, članovi Kulturno-umetničkog društva “Abrašević” iz Prokuplja, koji su bili na festivalu i prošle godine.

Đurđevdanski ritam: Prvi ansambl domaćina i Srđan Krstić (bubanj)

Veče je bilo ispunjeno sa 90 minuta programa folklornih igara, recitacija i pesama koje su izveli igrači “Zmaja”, njih 110 i njihovi gosti, a svi prisutni nagrađivali su ih dugim i gromoglasnim aplauzima tokom cele večeri. Svaki korak i pokret na sceni odisao je tradicijom, dok su energija i emocije publiku vodili kroz šareni svet narodnih igara.

Srđan Krstić, predsednik društva domaćina i jedan od osnivača “Zmaja”, nadahnuto se obratio publici i učesnicima.

Buran aplauz su dobili najmlađi

– Ponosan sam na svu decu koja su, obučena u narodne nošnje, igrala i pevala na sceni – rekao je Krstić pred više od 300 gledalaca, u prepunoj sali.

Krstić je i sam bio aktivan učesnik u koreografiji “Đurđevdan u Pasjanu” koju je izveo prvi ansambl “Zmaja”.

Članovi Kola uživali u gostoprimstvu

Uprava kluba iz Feldkirha očekuje da će naredne godine treći Festival na tromeđi Austrije, Nemačke i Švajcarske biti još bolje organizovan, iako ni ove godine nije bilo nikakvih primedbi. To potvrđuju i reči Novice Zelenovića, predsednika Zajednice Srba u Forarlbergu.

Poletno su igrali i veterani

– Posle uspešno održanog drugog po redu festivala, koji je organizovalo Kulturno-umetničko društvo “Jovan Jovanović Zmaj”, možemo sa ponosom da kažemo da smo poslali najlepšu sliku svima u srpskoj zajednici širom Austrije. Zadovoljstvo mi je što su ovom izuzetnom događaju prisustvovali i članovi uprave Srpske zajednice u Forarlbergu, kao i brojni članovi drugih društava – naglasio je Zelenović.

Pevačka grupa je izvela nekoliko melodija

Kada je završen zvanični deo programa, druženje je nastavljeno uz igranku, a Makado bend je napravio sjajnu atmosferu. Svi izvođači i gosti zajedno su se uhvatili u veliko kolo koje je ispunilo celu salu. Članovi Kola su na Instagram profilu društva podelili kako fotografije sa nastupa, tako i one na kojima se vidi kako uživaju u gostoprimstvu domaćina.

Nastup KUD Kolo

Proslava jubileja

Društva iz Forarlberga pripremaju se za proslavu 50 godina Zajednice Srba u ovoj austrijskoj pokrajini kada će “Zmaj” i Kolo ponovo ulepšati veče sunarodnicima u ovom delu Austrije.

– Ova značajna manifestacija, povodom pet decenija postojanja i rada Zajednice Srba u Forarlbergu, biće održana u subotu, 14. decembra, u opštinskoj sali Meder. Pozivamo sve članove koji žele da učestvuju na ovoj manifestaciji da nam se pridruže u što većem broju. Posebno se obraćamo fudbalerima, boćarima, sportistima, umetnicima, kao i našim najaktivnijim članovima – folklorašima, koji svojim trudom i radom čuvaju i neguju srpsku kulturu i tradiciju – poručio je Novica Zelenović.

Omladinski ansambl čine folkloraši od 12 do 16 godina

Okupljene cele porodice

Srpsko sportsko-kulturno-umetničko društvo “Jovan Jovanović Zmaj” osnovano je 2001. godine u Feldkirhu. Već više od dve decenije društvo je centar koji okuplja porodice željne da sačuvaju tradiciju, kulturu i nematerijalnu baštinu Srba u dijaspori. U ovih više od dve decenije postojanja i rada društvo se istaklo, izborilo i dokazalo da može biti jak stub u očuvanju i odbrani od zaborava tradicionalnih vrednosti. Mnoge nagrade i priznanja svrstavaju ih u red veoma uspešnih društava. SSKUD “J. J. Zmaj” broji više od 350 članova u dečjem (dva uzrasta školice folklora 5-8 i 8-12 godina), omladinskom, prvom i ansamblu veterana.

Srpska pravoslavna crkva i parohija Rođenja Presvete Bogorodice u Feldkirhu je društvu omogućila korišćenje njenih prostorija. “Zmaj” ima i svoju krsnu slavu Svete Kirila i Metodija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here