pks.rs
Marko Čadež

Privredna komora Srbije je nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini otvorila nove kancelarije u Kini, u prestonici Pekingu i glavnom gradu kineske provincije Hunan.

Ove kancelarije će, kako je rekao predsednik PKS Marko Čadež, biti važan centar i podrška kompanijama iz Srbije da započnu nove poslove sa kineskim partnerima ili unaprede poslovanje na ovom velikom tržištu.

– PKS je pre četiri godine otvorila predstavništvo u Šangaju. Sada je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine otvorio potpuno nove mogućnosti za plasman naših proizvoda na kinesko tržište i saradnju sa kineskim kompanijama, tako da od danas zvanično imamo još dve nove kancelarije u NR Kini – istakao je Čadež, a saopštila PKS.

Tokom posete on je razgovarao sa predstavnicima PKS u Kini, Džuoćunom Vangom i Lindom Vang o saradnji dve privrede, a dogovoren je i dolazak više od 40 kupaca iz Kine na regionalni sajam koji se u novembru održava u Beogradu.

– To će biti još jedna prilika za naše vinare da se pozicinaraju i na tržištu Kine – izjavio je Čadež i koji se u novim kancelarijama u Pekingu sastao sa osam kineskih kompanija i razgovarao o saradnji.

Čadež je, tokom razgovora sa zvaničnicima China Electronics Technologdž Group Corporation i Fortune 500 ukazano na mogućnosti projekata u okviru EXPO 2027, kao i transfera znanja i tehnologija.

Za vreme boravka u Kini Čadež je posetio i Čongćing gde je razgovorao sa predstavnicima brojnih kompanija.

– Na sastanku sa kineskim partnerima razgovarali smo i o najnovijem modularnom sistemu za prečišćavanje otpadnih voda. Za izgradnju ovog sistema potrebno je samo dva meseca, a nova tehnologija zauzima 20 puta manje prostora od dosadašnjih rešenja – zaključio je Čadež.

Čadež je nedavno rekao da je Kina za Srbiju jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera i politički prijatelj i nesporno svetski trgovinski gigant.

Velika investicija

Zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini više od 10.000 proizvoda iz Srbije i oko 9.000 iz Kine mogu uz olakšice da se plasiraju na tržišta dve zemlje. Direktne investicije Kine u Srbiju iznose milijardu 370 miliona evra.

Kina je postala drugi najveći trgovinski partner Srbiji i glavni izvor investicija, prošle godine je milijardu i 200 miliona činio izvoz iz Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here