Tanjug/AP
Vladimir Putin

Podrška ruskom predsedniku Vladimiru Putinu raste u zemljama centralne Evrope i preti da se proširi i na Češku Republiku, navodi portal Politiko.eu i naglašava da se u briselskim krugovima prognozira da će proruski blok u srcu Evrope nastaviti da raste u 2025. godini.

Liderima srednjeevropskih država koji su naklonjeni Rusiji, među kojima prednjače mađarski premijer Viktor Orban i njegov slovački kolega Robert Fico, sledeće godine će se pridružiti još jedno poznato lice – bivši premijer Češke Republike Andrej Babiš koji, prema rezultatima anketa, ponovo doživljava politički uspon, navodi briselski portal.

Iako je Babiš manje ideološki rigidan od Orbana ili Fica, čvrsto je okrenuo svoju stranku udesno i ponavlja retoriku svojih kolega u Mađarskoj i Slovačkoj.

Poput Orbana, Babiš tvrdi da ne bi bilo rata u Ukrajini da je Donald Tramp bio na čelu SAD i veruje da bi pobeda republikanskog kandidata na novembrskim predsedničkim izborima osigurala mir.

Po ugledu na slovačkog premijera Fica, češki mogul Babiš je prethodno signalizirao da se zalaže za smanjenje podrške Ukrajini.

Najviši češki zvaničnici pokušali su da diskredituju Babiša kao kontroverznog tajkuna u domenu poljoprivrede koji je bio premijer od 2017. do 2021. godine i predstave ga kao osobu koja je “u Orbanovom džepu” otkako je njegova stranka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) ove godine u Briselu pristupila Orbanovoj novoj ekstremno desnoj, anti-migrantskoj frakciji Patriote.

– Pokret ANO je samo marioneta Viktora Orbana. Jasno je da su pronašli prijatelje među pro-ruskim nacionalistima i ksenofobima u Evropskom parlamentu – ocenio je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski u razgovoru za Politico.eu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here