EPA-EFE/Fabio Frustaci
Papa Franja

Papa Franja je pozvao juče na buđenje savesti i međunarodnu posvećenost u preduzimanju konkretnih koraka za mir tamo gde posledice rata pogađaju maloletnike, civile i bogomolje.

– Život je svetinja. Neka ovaj događaj probudi savest da se tokom oružanih sukoba poštuje život i dostojanstvo pojedinaca i naroda, kao i integritet civilnih struktura i bogomolja, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. Tužno je gledati kako se u ratu, ponegde, razaraju bolnice i škole – poručio je papa nakon marijanske molitve Anđeo gospodnji povodom 75. godišnjice Ženevske konvencije, prenosi Vatikan njuz.

Papa podseća da će danas, 28. oktobra, u Ženevi biti otvorena Međunarodna konferencija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, koju on ocenio kao “veoma značajnu u jeku sukoba u svetu gde hiljade ljudi mnoga deca, svakodnevno gube živote”.

Papa je, sa prozora Apostolske palate, pozvao ljude da se mole za mir i dodao da su njegove misli sa “malim žrtvama, decom”.

– Setite se sukoba u Ukrajini, Palestini, Izraelu, Libanu, da se eskalacija zaustavi i poštovanje ljudskog života, koji je svetinja, bude na prvom mestu! Prve žrtve tamo su među civilnim stanovništvom: to vidimo svaki dan. Previše nevinih žrtava! Svaki dan vidimo slike masakrirane dece! Previše dece! Molimo se za mir – poručio je papa Franja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here