commons.wikimedia/Lencer
Mapa Ukrajine

Da bi se pregovaralo o rešavanju ukrajinskog sukoba, potrebno je vratiti se na granice iz 2022. godine, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak u intervjuu za “Korijere dela sera”.

– Da bi pregovori počeli, potrebno je da se vratimo na situaciju koja je bila pre dve godine u četiri ujutru, kada se začuo prvi pucanj… Zatim ćemo razgovarati o tome kako da vratimo suverenitet na granice iz 1991. godine – rekao je Jermak.

Prema njegovim rečima, Zelenski nikad nije izražavao spremnost na teritorijalne kompromise, ali je „bio spreman da pregovara“ na osnovu situacije uoči rata u Ukrajini.

Mirovni predlozi za rešavanje sukoba u Ukrajini, koje je izneo predsednik Rusije Vladimir Putin, predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao regiona Rusije, konsolidaciju vanblokovskog i nenuklearnog statusa Ukrajina, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Kijev je ovu inicijativu odbio.

O predsedničkim izborima

Jermak je naveo i da će izbori u Ukrajini biti održani odmah po okončanju oružanog sukoba.

– Izbori će biti održani odmah po završetku rata. Zelenski je bio vrlo jasan: on želi da svi vojnici mogu da glasaju, baš kao i izbeglice u inostranstvu. Ali, danas resursi moraju da idu u rat – rekao je on u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera“.

Mandat Vladimira Zelenskog istekao je 20. maja. Predsednički izbori u Ukrajini 2024. godine otkazani su zbog ratnog stanja i opšte mobilizacije. Zelenski je rekao da trenutno nije vreme za izbore.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here