EPA

Nvidia je u petak skinula Apple sa trona najvrednije svetske kompanije, posle rekordnog rasta deonica podstaknutog nezasitom potražnjom za njenim novim superračunarskim AI čipovima.

Tržišna kapitalizacija kompanije Nvidia nakratko je dostigla 3,53 triliona dolara, dok je vrednost Apple-a iznosila 3,52 biliona, prema podacima LSEG-a.

U junu je Nvidia nakratko postala najvrednija kompanija na svetu, pre nego što su je pretekli Microsoft i Apple.

Tržišna kapitalizacija tehnološkog trija bila je jednaka već nekoliko meseci. Tržišna vriednost Microsofta iznosila je 3,2 biliona dolara, prenosi SEEbiz.

Deonice Nvidie porasle su oko 18 odsto do sada u oktobru, s nizom dobitaka nakon što je OpenAI, kompanija koja stoji iza ChatGPT, najavila krug finansiranja od 6,6 milijardi dolara. Nvidia nudi čipove koji se koriste za treniranje takozvanih osnvonih modela kao što je OpenAI GPT-4.

Deonice kompanije Nvidia dostigle su rekordni nivo u utorak, nadovezujući se na rast od prošle nedelje kada je TSMC, najveći svetski ugovorni proizvođač čipova, objavio rast tromesečne dobiti od 54 odsto koji je nadmašio predviđanja podstaknut velikom potražnjom za čipovima koji se koriste u veštačkoj inteligenciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here