EPA-EFE
Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je nadu da je Zapad “čuo” njegova upozorenja oko mogućeg odobravanja Ukrajini da gađa rusku teritoriju “zapadnim oružjem”.

– Ništa mi nisu rekli o tom pitanju, nadam se da su čuli, jer naravno biće potrebno da i mi donesemo određene odluke kao odgovor – upozorio je Putin u intervjuu koji je danas postavio na društvenu mrežu Telegram novinar iz pula ruskog predsednika.

Ukrajina traži odobrenje da gađa mete unutar ruske teritorije raketama koje su joj dale zapadne zemlje. SAD su do sada to odbijale iz straha da bi to moglo da dovede do direktnog sukoba sa Rusijom.

Putin je u septembru upozorio da ukoliko Zapad odobri Ukrajini da udari na rusku teritoriju raketama dužeg dometa to bi značilo da su „NATO zemlje u ratu protiv Rusije“. On je tada rekao da bi to promenilo samu prirodu sukoba.

Rusija smatra da, iako bi ukrajinski vojnici vršili te udare, njih bi pripremio Zapad koji ih snabdeva oružjem kao i obaveštajnim podacima kojima Kijev ne raspolažu.

Proletos je izgledalo kao da predsednik Francuske Emanuel Makron otvara vrata Ukrajincima za to izjavom da im treba dozvoliti da neutrališu vojne lokacije odakle se ispaljuju rakete na Ukrajinu.

– U Evropi, posebno u malim zemljama, treba da razmisle sa čim se igraju. Treba da se sete da su često zemlje sa malom teritorijom i vrlo gusto naseljene – tada je rekao Putin.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here