Tanjug/AP
Donald Tramp

Bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je danas da će republikanski kandidat za Belu kuću Donald Tramp pokušati da ponovi događaje sa nacističkog skupa u Medison skver gardenu u Njujorku 1939. godine, na svom skupu na istoj lokaciji u nedelju.

Klinton, koja je izgubila predsedničke izbore od Trampa 2016. godine, danas je u intervjuu za CNN rekla da u svojoj novoj knjizi piše o ”fašističkoj retorici” bivšeg predsednika.

– Predsednik Frenklin Ruzvelt je bio zaprepašćen time što su neonacisti, fašisti u Americi stajali u redu da u suštini obećaju svoju podršku takvoj vladi kakvu su videli u Nemačkoj. Tako da mislim da to ne možemo ignorisati – ocenila je Klinton, uporedivši Trampove pristalice danas sa događajima u SAD uoči Drugog svetskog rata.

Tramp održava miting u Medison skver ardenu na Menhetnu u nedelju, uprkos tome što je Njujork tradicionalno demokratska država, ali bi ovaj događaj mogao da pomogne u prikupljanju donacija za njegovu kampanju, navodi medij “Vašington igzeminer” (Washington Examiner).

Druge demokrate su uporedile Trampovo pojavljivanje u areni na Menhetnu sa mitingom 1939. godine, koji je ”sponzorisala američka nacistička partija”.

– Ovo je Amerika, tako da ljudi mogu da imaju mitinge, i njihovo je pravo da se okupljaju, svakako, i osećam se uvereno da će policija rešiti (probleme), i ako im zatreba naša pomoć, mi ćemo biti tu. Grad Njujork ima 30.000 policijaca, ja imam 6.000 državnih policajaca. Ako im zatreba naša pomoć, mi smo tu – poručila je guvernerka države Njujork Keti Hočul.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here