Kosovo online

Priština je u novoj rundi dijaloga u Briselu ponovo pokazala nerazumevanje oko formiranja Zajednice Srpskih opština, ali je Beograd i dalje spreman na razgovor i kompromis uz poštovanje dogovorenog, a za šta su EU i međunarodna zajednica garantovale, a to je Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština, rekla je predsednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić.

Ona je upitana da li će prištinska administracija odugovlačiti sa formiranjem ZSO samo do izbora u februaru ili će nastaviti sa produbljivanjem krize, rekla da odlaganje formiranja ZSO ne bi vezivala samo za izbore u februaru, s obzirom na to da tri godine srpsko stanovništvo na KiM trpi nasilje, teror i hapšenja.

Mučni razgovori

U Briselu je nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je posle trojnog sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem rekao da je srpska delegacija i ovog puta insistirala na formiranju ZSO. On je ukazao na teror i šikaniranje koje vlast u Prištini svakodnevno sprovodi nad Srbima.

Razgovori su, kaže Petković, bili mučni, a Beograd je kao i do sada insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština.

– Sastanak sa Bisljimijem je bio mučan, jer Priština odbija da razgovara o predlozima Beograda. Suština svih sporazuma, i onog iz Brisela i iz Ohrida, jeste formiranje ZSO i to je temelj za normalizaciju odnosa – kazao je Petković i dodao da se razgovaralo o sprovođenju Deklaracije o nestalim osobama, na šta je Priština iznosila razne komentare pokušavajući da zaustavi i taj proces.

Uznemiravanje žena

Srpska delegacija je pitala i zbog čega, ako je ukinuta zabrana ulaska robe iz centralne Srbije, stotine kamiona i dalje čekaju na prelazu Merdare.

– Govorili smo o teroru Aljbina Kurtija i etničkom čišćenju koje vlast u Prištini sprovodi nad Srbima. Ukazali smo na sve učestalije seksualno uznemiravnja Srpkinja od strane Albanaca. Svedočenja tih žena dobili su i Kfor i druge međunarodne organizacije od kojih tražimo da zaustave šikaniranje Srpkinja – rekao je Petković.

Dodao je i da je Miroslav Lajčak rekao da će pozvati Beograd i Prištinu u Brisel na novu rundu dijaloga pre kraja godine.

Bisljimi je rekao da o glavnom pitanju primene sporazuma iz Ohrida nije bilo nikakvog dogovora.

– Neki manji koraci su dogovoreni oko primene fitosanitarnih standarda na prelazima. Dogovorena je radna grupa za harmonizaciju standarda, ali ništa više od toga – rekao je novinarima Besnik Bisljimi.

O daljim koracima

Miroslav Lajčak je nakon dijaloga naveo da se razgovaralo o implementaciji Ohridskog sporazuma, koja u suštini tek treba da počne.

– Takođe smo razgovarali o brojnim važnim pitanjima koja proizilaze iz prethodnih sporazuma i dogovorili se o narednim koracima – napisao je Lajčak na svom nalogu na mreži Iks.

Protiv jednostranih odluka

NATO je odlučno protiv jednostranog pritiska za otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici za saobraćaj, izjavio je za Rojters neimenovani visoki zvaničnik Alijanse, ističući da ne žele da rizikuje bilo kakvu vrstu nasilja koje bi dovelo vojnike Kfora u opasnost.

Zapadni zvaničnici su, navodi agencija, upozorili Aljbina Kurtija da bi otvaranje mosta koje je Priština najavila, moglo da izazove etničko nasilje i da ugrozi trupe NATO na KiM. Otvaranju se protive i EU, SAD, KFOR i Kvinta, navodeći da to treba da bude deo dijaloga.

Kurtijev trik

Danijela Vujičić je ukazala da je u poslednjoj rundi pregovora pokrenuto nekoliko tema među kojima i o administrativnim linijama.

– I taj sporazum koji Priština ne bi trebalo da krši, a to je slobodan protok ljudi, robe i kapitala, vidimo kilometarske kolone na Merdarama. To je trik Aljbina Kurtija i Prištine – rekla je Vujičićeva.