Priština je u novoj rundi dijaloga u Briselu ponovo pokazala nerazumevanje oko formiranja Zajednice Srpskih opština, ali je Beograd i dalje spreman na razgovor i kompromis uz poštovanje dogovorenog, a za šta su EU i međunarodna zajednica garantovale, a to je Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština, rekla je predsednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić.

Ona je upitana da li će prištinska administracija odugovlačiti sa formiranjem ZSO samo do izbora u februaru ili će nastaviti sa produbljivanjem krize, rekla da odlaganje formiranja ZSO ne bi vezivala samo za izbore u februaru, s obzirom na to da tri godine srpsko stanovništvo na KiM trpi nasilje, teror i hapšenja.

Mučni razgovori

U Briselu je nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je posle trojnog sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem rekao da je srpska delegacija i ovog puta insistirala na formiranju ZSO. On je ukazao na teror i šikaniranje koje vlast u Prištini svakodnevno sprovodi nad Srbima.

Razgovori su, kaže Petković, bili mučni, a Beograd je kao i do sada insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here