Vesti
Parohijani u Vajkolu na dočeku vladike

Vedro i svečarski bilo je u prošlu nedelju, 20. oktobra, u crkvi Svetog Nikole u Vajkolu. Parohijani iz ovog dela Brizbejna okupili su se u velikom broju da obeleže zlatni jubilej protojereja-stavrofora Velibora Bojičića: pola veka svešteničke službe Bogu i rodu.

Proslavu je uveličao i mitropolit australijsko-novozelandski Siluan, koji je posebno za ovu prilogu došao u posetu Brizbejnu. Vladika je na Svete mučenike Sergija i Vakha – Srđevdan, načalstvovao Svetom arhijerejskom liturgijom, uz sasluženje sveštenstva brizbejnsko-velingtonskog namesništva.

Prota Velibor počeo je službu u crkvi Svetog Nikole u Vajkolu pre skoro 30 godina, u februaru 1995. godine. Povodom velikog jubileja, mitropolit Siluan je odlikovao protu Velibora zlatnim naprsnim krstom, kakav se dodeljuje samo sveštenicima koji su decenijama služili Crkvi.

Prota Velibor (desno) sa sveštenstvom brizbejnskog namesništva

Prota Velibor rođen je 28. avgusta 1952. godine u porodici Borivoja i Milene Bojičić. Od najmlađih dana odgajan je u pobožnom duhu s bratom Vladislavom, što je trasiralo njegov put stopama ujaka koji je već bio sveštenik u Americi.

Prota Velibor diplomirao je Bogosloviju u Beogradu 1972. godine, a do dolaska u Australiju bio je najpre rukopoložen za sveštenika 1974. od blaženopočivšeg episkopa Jovana Velimirovića. Prvu Parohiju služio je u selu Cvetanovac kod Ljiga.

Prota Bojičić nosilac je najvećeg Crkvenog priznanja, naprsnog krsta i unapređen u protojereja-stavrofora od strane vladike Milutina povodom 30 godina službe.

Od prvih dana svešteničke službe u braku je sa protinicom Spomenkom, s kojom ima sina Dušana i kćer Danicu.

Obeležavanju 50 godina službe prote Velibora prisustvovali su i sveštenici iz drugih pravoslavnih crkava – antiohijske, grčke i ruske.

Mitropolit Siluan je odlikovao protu Velibora za 50 godina službe
Veliki broj vernika prisustvovao je liturgiji
Crkveni hor za vreme liturgije u Vajkolu

Mitropolit Siluan u Vukungabi

Tokom arhijerijske posete Kvinslendu, mitropolit Siluan je obišao i crkvu Sveto Nikole u Vukungabi, nedaleko od centra Brizbejna. Mitropolita su dočekala deca iz parohijske škole i verni narod na čelu sa parohom protonamesnikom Milošem Raketićem, uz molitvene stihove “Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje”.

Mitropolit Siluan i otac Miloš sa đacima srpske škole pri hramu u Vulungabi

Vladika je blagoslovio decu i sve prisutne, a zatim zajedno sa svima prešao u hram na bdenije. Na kraju bdenija, posle srdačne dobrodošlice oca Miloša, mitropolit se prisutnima obratio arhipastirskom poukom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here