Z. Mirković
Promocija u sali hrama SPC

U sali hrama SPC u Gmundenu je predstavljena knjiga “Hrvatima sa ljubavlju” Aleksandre Ninković Tašić i profesora Branislava Stankovića. Delo je predstavljeno posle liturgije, koju je služio protojerej Nikola Pantić uz sasluženje đakona Nemanje Mićića iz Linca.

Ova knjiga, kako je objasnio profesor Stanković, nastala je kao odgovor na napore hrvatske stručne i kulturne javnosti da svetu i svojoj kulturnoj javnosti mnoge znamenite Srbe prikaže kao Hrvate. Knjiga “Hrvatima s ljubavlju” najbolje je svedočanstvo da su Nikola Tesla, Ruđer Bošković, Ivo Andrić i Dživo (Ivan) Gundulić bili Srbi i osećali se tako.

– To najbolje vidimo u dokumentima, esejima, pismima i telegramima, u kojima oni jasno ističu tradiciju iz koje su crpeli svoju genijalnost i krenuli da osvajaju svet – naveo je koautor knjige.

Većina dokumenata, kako je istakao profesor Stanković, prvi put je objavljenja u ovoj knjizi i “tako vraćamo dug”.

– Nećemo oduzeti srpstvo ovih velikih ljudi. Jedini odgovor na reviziju istorijske i kulturne baštine je istina – podvukao je.

Publika pažljivo pratila izlaganje

Govoreći o knjizi koju je napisao u saradnji sa Aleksandrom Ninković Tašić, Stanković je kazao da možda više od činjenice da se ovi srpski velikani prisvajaju boli činjenica da sa srpske strane izostaje reakcija i da se to dozvoljava.

– Možda nismo rođeni i ne živimo u vremenu koje nas poziva da svoj život položimo za slobodu svog naroda, ali imamo odgovornost prema onima koji su to učinili da ih ne zaboravimo i njihovu žrtvu ne obezvredimo. Samo nas istina može osloboditi, a istinu ćemo, po rečima svetog vladike Nikolaja, prepoznati po tome što je neprijatna – naglasio je Stanković.