Tanjug/AP
Kamala Haris i Donald Tramp

Najnovije istraživanje kompanije “Valicon”, koje je sprovedeno u četiri zemlje Zapadnog Balkana, pokazuje da su stavovi građana o potencijalnom pobedniku predstojećih američkih predsedničkih izbora podijeljeni, objavila je “Al Džazira”.

Takođe postoje razlike u percepciji uticaja tih izbora na međunarodne odnose, posebno prema EU.

Američki predsednički izbori održaće se 5. novembra, a kandidati su Donald Tramp iz Republikanske stranke i Kamala Haris iz Demokratske stranke.

Ovaj izborni ciklus izaziva globalnu pažnju zbog mogućih posledica na unutrašnju i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država.

U Hrvatskoj Kamala Haris ima najveću podršku, sa 56 odsto građana koji bi je rado videli kao predsednicu. U Sloveniji 46 odsto ispitanika preferira Harisovu u odnosu na Trampa, čija podrška iznosi oko 30 odsto.

Bosna i Hercegovina pokazuje izjednačene stavove, dok u Srbiji Tramp ima značajnu podršku, sa gotovo polovinom građana koji bi ga radije videli na čelu Amerike. Harisova pak ima najmanje poverenje u ovoj zemlji, sa samo 13 odsto podrške.

Istraživanje se takođe bavi percepcijama toga kako bi pobeda jednog od kandidata mogla uticati na politiku SAD prema Evropskoj uniji-

Većina građana regiona smatra da će politika SAD prema EU ostati nepromenjena ako pobedi Harisova, što je delom i očekivano s obzirom na period vlasti Demokratske stranke u poslednje četiri godine.

Nasuprot tome, pobeda Trampa mogla bi značajno da promeni američku spoljnu politiku.

Više od polovine Hrvata veruje da bi Trampova pobeda negativno uticala na odnose SAD sa EU, a slično mišljenje dele i Slovenci.

U Srbiji oko 20 odsto građana smatra da bi moglo doći do promene politike, ali ne preciziraju hoće li to biti na bolje ili gore, prenosi “Al Džazira” istraživanje “Valicona”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here