EPA-EFE
Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je danas da nijedan hrvatski vojnik neće otići u Ukrajinu, u sklopu aktivnosti NATO bezbednosne pomoći i obuke za Ukrajinu (NSATU), kao i da će na narednoj sednici saborskog Odbora za odbranu o tome govoriti zvaničnik NATO-a.

On je na konferenciji za medije rekao da bi u okviru aktivnosti podrške Ukrajini NSATU dva hrvatska vojnika trebalo da odu u nemački Viezbaden, ali ne i u Ukrajinu i da mu već “pomalo dosadno deluje” stalno da govoriti isto, prenosi zgrebački Indeks.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i deo opozicije tvrdi da se Hrvatska preko NSATU uvlači u sukob sa Rusijom, a Plenković kaže da se radi o “manipulacijama i dezinformacijama” koje je Milanović generisao, a deo opozicije “nekritički prihvatio”.

– Vlada će tu temu isterati do kraja. Nisam još od opozicije čuo šta imaju protiv dva vojnika u Vizbadenu. Nema slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu. Niti ko to predlaže, niti to može da se dogodi – rekao je Plenković.

Prema njegovim rečima, NATO će u Ukrajini u sklopu aktivnosti imati nekoliko vojnika za vezu, ali da je reč o ljudima koji “ne idu da ratuju” nego da nadziru logistiku misije.

– Nijedan od njih neće biti iz Hrvatske koja šalje samo dvoje od ukupno 700 vojnika –  rekao je Plenković.

Najavio je da će na narednu sednicu saborskog Odbora za odbranu doći v.d. zamenika generalnog sekretara NATO Boris Ruge kako bi odboru, medijima i javnosti tačno objasnio što NSATU.

Plenković je kazao da Rusi slave Milanovića jer, kako je rekao, peva njihovu pesmicu i kritikovao ga zbog narativa o “zaraćenim stranama” umesto o Rusiji kao agresoru i Ukrajini kao žrtvi te agresije.

– Apelujem na opoziciju da radi dugoročnog kredibiliteta vlastitog zdravog razuma stanu na pravu stranu istorije – rekao je Plenković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here