EPA/Clemens Bilan

Na kraju godine radnici u Nemačkoj mogu biti sretni: plate će im biti nešto veće. Zašto je to tako i koliko još novca će dobiti pročitajte u nastavku.

Dobre vesti za porezne obveznike u Nemačkoj: Bundestag je odobrio nacrt zakona prema kojem će se takozvani osnovni dodatak (njem. Grundfreibetrag) za 2024. naknadno povećati za još 180 evra. Umesto dosadašnjih 11.604 evra, sada će iznositi 11.784 eura.

Ako i Savezno veće u novembru to potvrdi, to će značiti veću neto platu za sve radnike. Osnovna naknada je die dohotka na koji se ne mora platiti porez. Ako se povećava, neto plata će vam biti veća.

Budući da će 180 evra biti odobreno odjednom u decembru, na računima radnika će završiti više novca.

To se događa automatski, a poslodavac se brine za obračun. Uz to, tu je i retroaktivno povećanje granice porezne olakšice za decu (njem. Kinderfreibetrag).

Povećava se za 228 evra na 6.612 evra. Zavisno od poreskog razreda, polovica porezne olakšice za decu pripada svakom roditelju (porezni razred 4/4) ili se u celosti dodeljuje jednom roditelju (porezni razred 3/5).

Porezna olakšica u evrima

Izračuni Nemačkog instituta za porezne obveznike pokazuju koliko veće će biti neto plate u decembru.

Prema tome, samci s bruto mesečnom platom od 2.000 do 7.000 evra dobiće dodatnih oko 34 evra. Porodice s dvoje dece dobijaju oko 62 evra više uz 3.000 evra bruto plate; uz platu od 3.500 do 8.000 evra bruto roditeljima ostaje dodatnih 68 evra neto.

Daljnja povećanja naknada najavljena su i za 2025. godinu. Za 2025. osnovni porezni odbitak trebao bi iznositi 12.096 evra, a za 2026. 12.348 evra.

To je neophodno kako bi se sprečila takozvana progresija. Jednostavno rečeno, pojam se odnosi na problem da ljudi zarađuju više, ali još uvek mogu priuštiti manje.

Kretanje plata i cena

Porezne olakšice redovno se povećavaju i usklađuju s novoizračunatim životnim minimumom za odrasle i decu. Zato što se na njega ne sme obračunavati porez na dohodak. Svake dve godine vlada predstavlja izveštaj o životnom minimumu, koje, između ostalog, uzima u obzir kretanje plata i cena u Nemačkoj.

Dok će porezno opterećenje sledeće godine verojatno pasti, doprinosi za socijalno osiguranje ići će u drugom smeru. Očekuje se značajan porast doprinosa za zdravstveno osiguranje, navode nemački mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here