Lična arhiva
POSETIOCI ČESTO SVRAĆALI: Tamara Janković, Dušica Milutinović, Maja Berović i Rade Ilić na štandu

Kulturno udruženje srpske omladine iz Trsta (Associazione Culturale Giovanile Serba – ACGS) i ove godine je imalo svoj štand na festivalu nauke Trieste Next. gde već tradicionalno učestvuje.

Na Trgu ujedinjenja Italije, gde je udruženje imalo štand, zainteresovani posetioci festivala su mogli da izvedu naučne eksperimente vezane za elektromagnetizam, posebno sklapanje strujnih kola u vidu igre, najinteresantnije najmlađima. U skladu sa time, lik Nikole Tesle kao nekog ko je dao ogroman doprinos u tom polju bio je neizostavan.

– Ljudi bi uglavnom zastali ugledavši Teslino ime na jednom od panela, najčešće potom raspitujući se o njegovim izumima, vizijama, potvrđujući njegove ideje. U najvećem broju slučajeva su se zanimali, ne skrivajući radoznalost pitanjima, gde su završili njegovi izumi i patenti koje nije uspeo da realizuje, a o kojima je i sam pričao – navodi Dijana Musulin, potpredsednica Udruženja.

Ilija Janković, Dijana Musulin, Ivan Andrejić

Podsetimo, ACGS je 2022. godine izdao italijansko izdanje grafičke novele “Tesla – Gospodar munja – Iskoni”, koje su članovi i ovim povodom imali mogućnost da predstave zainteresovanim posetiocima.

Takođe, na štandu su se, pored aktivnosti vezanih za nauku, mogle naći i logičko-memorijske edukativne igre za mališane, informacije o našoj kulturi, a pre svega prilika za učenje ćirilice.

EDUKATIVNO: Igra za mališane

– Posetiocima se posebno dopalo to što mogu nešto da nauče. Pisanje na ćirilici na primer, to je jedna od aktivnosti koju ćemo sigurno i sledeće godine imati u programu – kaže Dijana.

Tamara Janković, aktivan član Kulturnog udruženja srpske omladine, dodaje da su uprkos buri, karakterističnoj za Trst, imali zaista veliku posećenost.

– Od turista pristiglih iz drugih gradova Italije, do posetilaca sa Balkana. Takođe, posećivali su nas i oni koji već poznaju i prate rad našeg udruženja, interesujući se za ovogodišnji program, ne samo u okviru festivala nauke već i šire – ističe Tijana.

Popularizacija nauke važan je aspekt aktivnosti Udruženja u prethodnih nekoliko godina, naročito pod vođstvom dr Maje Berović, predsednice ACGS, koja je i sama pasionirani naučni komunikator. Ona je rezimirala iskustva sa festivala.

– Najveći prirodni resurs je znatiželja svojstvena svakom detetu. Potrebno je prepoznati i iskoristiti taj potencijal, a kroz igru i avanturu, primereno datom uzrastu. Zato je ovakav tip događaja, okrenut ka tehnologiji i nauci, od ključnog značaja za planiranje budućnosti, uzimajući kao primer, između ostalog, i samog Teslu – ističe Berovićeva.

Stazama Srba

U šetnju tragovima verskog, arhitektonskog, istorijskog i umetničkog nasleđa istorijske srpske zajednice u Trstu, članove ACGS povela je Danica Krstić, turistički vodič. Više od 30 učesnika u šetnji vodilo je živahnu diskusiju o bogatom sadržaju srpskog nasleđa, uz iznenađenje detaljima koji su ranije promakli čak i dugogodišnjim žiteljima grada.

Učesnici šetnje ispred Crkve Svetog Spiridona

Prisustvo Srba dobro je poznato i dokumentovano u Trstu. U srcu Terezijanske četvrti, gde se u 18. i 19. veku preplitalo prisustvo grčkih, slovenskih, ilirskih i nemačkih porodica sa njihovim mestima bogosluženja, gde se posao meša sa mirisom kafe dok se čeka dolazak brodova u Kanal grande, još uvek postoji mesto poznato svim Tršćanima: srpska crkva, Crkva Svetog Spiridona. Bez sumnje, i danas najznačajnije mesto za Srbe i druge pravoslavce slovenskog porekla u Trstu. Ali, nasleđe zajednice kao što je srpska u ovom gradu ne svodi se samo na versku komponentu. Šetajući uzdignutih pogleda, učesnici ture su otkrili priče o porodicama koje su ostavile neizbrisiv trag u Terezijanskoj četvrti. Priče o tradiciji, istoriji koja se čita sa fasada palata, o tome šta su nekada predstavljali Srbi za ovaj grad i šta predstavljaju danas. Prema topografskoj karti iz 1852. godine Srbi su u Trstu posedovali 61 palatu. Najpoznatije među njima su palate porodica Vučetić, Gopčević, Kurtović, Škuljević, Popović…

Usled velikog interesovanja za ovaj događaj, kako lokalnog stanovništva tako i posetilaca iz obližnjih gradova, sledeća šetnja biće organizovana 26. oktobra u popodnevnim časovima, na italijanskom jeziku.