Tanjug

Direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić kaže u razgovoru za “Vesti” da sledeća dva meseca ovoj kompaniji predstoji velika diplomatska ofanziva u Briselu i Vašingtonu i da će se glavna borba voditi oko dobijanja treće licence za 5G mrežu na prostoru Kosova i Metohije.

– Optimista sam da ćemo uspeti. Ukoliko su nas i SAD i EU prepoznale kao ključnog igrača Zapadnog Balkana u pružanju 5G usluga, tada sam uveren da je to moguće i na prostoru KiM. Nažalost, tamo smo, mimo svake poslovne logike, ali i zakona koje su sami doneli, podvrgnuti gotovo svakodnevnim pritiscima i provokacijama. Oni koji se pozivaju na evropske norme krše sopstvene zakone. Tumače drugačije zakone kada je reč o srpskim kompanijama, a drugačije kada je reč o drugim. Takva matematika kojom nas zaobilaze jednostavno nije racionalna – ističe on.

Diplomatska misija

Lučić je u utorak boravio u Prištini gde se sastao sa predstavnicima ključnih ambasada međunarodne zajednice.

– U Prištini smo imali više odvojenih sastanaka sa predstavnicima ambasada SAD i Velike Britanije, kao i ambasade EU. Sve su to iskusne diplomate i nije korektno da otkrivam sadržinu razgovora, ali smo im predstavili bitnost namere prištinskog regulatornog tela da izda 5G licencu i opasnost da budemo izuzeti iz tog procesa bez obzira na to što smo se prijavili i u tehnološkom smislu možemo da ponudimo daleko bolju uslugu od dva prištinska operatera. Važno je da predstavnici međunarode zajednice u Prištini budu upoznati sa suštinom problema – objašnjava on. Lučić kaže da Telekom ne traži ništa više od fer utakmice i poštovanja zakona, ali Priština jasno pokazuje da ne želi srpsku kompaniju na toj teritoriji bez obzira na to što bi to koristilo svim građanima na KiM.

– To su otvoreno pokazali u avgustu prošle godine kada su pokušali da nas ugase. Doneli su čak i rešenje da se brišemo iz APR-a, ali smo ih dobili na sudu – objašnjava generalni direktor Telekoma.

Stalne opstrukcije

Uveren je da će i sada, ukoliko se ne ispoštuje zakon i, kako kaže, Telekom ne dobije treću licencu za 5G mrežu, takođe ovo nepoštovanje zakona potvrditi sudskom presudom i zahtevom za naknadu štete.

– Ali nećemo tužiti samo prištinsku administraciju već i oba operatera. Mislim da su i oni toga svesni – naglašava Lučić.

Opstrukcije se, prema njegovim rečima, dešavaju gotovo svakodnevno, a intenzivirane su poslednjih godinu dana.

– Malo-malo pa se tokom nekih građevinskih radova preseku baš naši kablovi ili kao što je nedavno bio slučaj za neku garažu su pronašli da nema sve potrebne papire, pa će je srušiti. Podsetiću da nam je ovog leta predsednik opštine u Leposaviću isključio link i zabranio da ga popravimo. Te kontinuirane provokacije imaju za cilj da nas iznerviraju kako bismo napravili neku reakciju koju bi mogli da iskoriste. Ali ne damo se tako lako jer imamo cilj. Ipak je na KiM 30.000 srpskih domaćinstava koja koriste naše usluge i zapošljavamo 250 ljudi. Naš cilj je da ostanemo na KiM i učinićemo sve da ostanemo – poručuje generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić.

Ograničenja

Lučić je rekao da zapadne diplomate u Prištini podseća na činjenicu da je Briselskim sporazumom dogovoreno da Telekom Srbija može da učestvuje na tenderu za trećeg mobilnog operatera.

– Ali taj tender nikada do sada nije raspisan. Kada je reč o fiksnoj telefoniji, internetu i televiziji tu nemamo problema i 30.000 srpskih domaćinstava može da koristi ove usluge, ali je problem mobilna telefonija. Trenutno radimo sa privremenom dozvolom koja važi samo za srpske enklave i ograničena je na 30 repetitora. Međutim, mnogo toga se promenilo u odnosu na pre 12 godina. Tada je većinu, 80 odsto saobraćaja mobilne telefonije činilo SMS poruke. Danas je to pretežno internet komunikacija. Svi žele mobilni internet i nama su tu ruke vezane, jer ne smemo da postavimo više repetitora, a 4G mreža koju imamo ne može da zadovoljni potrebe. Zato smo, kada je raspisan tender za 5G mrežu videli šansu i da poboljšamo usluge našim korisnicima, proširimo poslovanje, ali i napokon regulišemo status – objašnjava Lučić.

U Berlinu 2. novembra

Lučić kaže da je sve više zainteresovanih za usluge Telekoma u Nemačkoj, a da su gotovo svake nedelje promocije u drugom gradu.

– Pre 24 godine kratko sam živeo u Diseldorfu. Međutim, tek sada sam video koliko je naša zajednica brojna u Nemačkoj. Zato smo i osmislili ovaj servis koji omogućava usluge mobilne telefonije i televizije. Želeli smo da povežemo našu zajednicu, ali i da kompaniju učinimo jačom jer povećavamo broj korisnika – ističe Lučić.

Nedavno je promocija organizovana u Frankfurtu, a Lučić za 2. novembar najavljuje sličnu manifestaciju u Berlinu.

– Veliko je zadovoljstvo da se tokom prezentacija družimo sa dobrim ljudima i planiramo da nastavimo sa ovom aktivnošću. Pozivam sve sunarodnike da u Berlinu pogledaju prezentaciju, a na licu mesta će dobiti i sva obaveštenja kako da postanu deo naše porodice – kaže Lučić.