pixabay.com

Maslinovo ulje se smatra jednom od onih zdravih namirnica koje treba često konzumirati, a nedavno se pokazalo da ova namirnica može pomoći u smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti za 28 odsto.

Lekar Teodor Dalrimpl je metaforički rekao da maslinovo ulje treba vratiti “na policu sa lekovima”. Čak i zamena sa maslinovim uljem male kašike ulja ili margarinom i majoneza, pravi veliku razliku te smanjuje smrtnost od demencije za osam procenata.

Kako piše The Sun, američka studija je pratila 92.383 odrasle osobe, prosečne starosti od 56,4 godine, tokom 28 godina. Svake četiri godine pitali su ih koliko i koliko često jedu maslinovo ulje.

Rezultati su bili isti bez obzira na ishranu drugih ljudi i njihovu genetiku. Pored smanjenja ukupnog rizika, studija je takođe otkrila da je ta povezanost značajnija kod žena nego kod muškaraca.

Maslinovo ulje koristi ljudima zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava.

Ponekad se naziva i tečnim zlatom, a maslinovo ulje je kralj masti – mononezasićeno i prepuno antioksidansa i drugih zdravih jedinjenja koja nećete naći u životinjskim ili prerađenim mastima. Istraživanja sugerišu da će oni koji odluče da promene ishranu takođe uživati u dugoj listi zdravstvenih benefita.

Jedna od najčešćih prednosti maslinovog ulja je njegova upotreba kao prirodnog laksativa. Maslinovo ulje može pomoći u rešavanju ovog problema – masti pomažu da umire unutrašnjost creva i omekšaju stolicu, pomažući joj da apsorbuje više vode.

Maslinovo ulje je takođe glavni element mediteranske dijete, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti – posebno koronarne bolesti srca, kao i rizik od smrti iz bilo kog uzroka.

Druge studije su pokazale da konzumiranje više od pola kašike maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od umiranja od raka, neurodegenerativnih bolesti i respiratornih bolesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here