EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Oliver Varhelji

Evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji izjavio je danas da je pet partnera sa Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, postavilo veoma ambiciozne Reformske agende da bi započeli da koriste narednih nedelja isplate iz Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan vrednog šest milijrdi dolara.

“Danas smo korak bliže da započnemo implementaciju ovog novog instrumenta pošto smo odobrili ove planove”, napisao je Varhelji na platformi X.

Evropska komisija odobrila je ranije danas reformske agende pet partnera sa Zapadnog Balkana, uključujući Srbije, čime se otvara put za isplate iz Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, vrednog šest milijardi evra.

“Komisija je danas odobrila reformske agende Albanije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije nakon pozitivnog mišljenja država članica EU. U svojim ambicioznim Reformskim agendama, pet vlada Zapadnog Balkana obavezuje se na društveno-ekonomske i fundamentalne reforme koje će preduzeti kako bi podstakli rast i približavanje EU u okviru Plana rasta u periodu od 2024. do 2027. godine”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Komisije.

Isplate će se vršiti dva puta godišnje do 2027. godine, na osnovu zahteva koje su podneli partneri sa Zapadnog Balkana i provere Komisije tri seta uslova.

Kako se dodaje, ovaj korak je bio ključan da se omoguće isplate u okviru Instrumenta EU za reformu i rast od šest milijardi evra, koje će biti izvršene po završetku dogovorenih reformskih koraka.

Za Srbiju bi, prema metodologiji Evropske komisije, prva tranša trebalo da bude u iznosu od oko 112 miliona evra, od ukupno 1,58 milijardi evra, koliko će joj biti na raspolaganju do kraja 2027. godine, odnosno u naredne nešto više od tri godine, ukoliko ostvari sve što je reformskom agendom predviđeno, saopštilo je ranije Ministarstvo za evropske integracije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here