Pošta Srbije
Prigodna poštanska marka povodom 80 godina od oslobođenja Beograda i Srbije

Beograd i Srbiju oslobodili su oktobra 1944. godine od nacističke okupacije zajedničkom borbom Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije (NOVJ) i Crvena armija.

Neprijatelj je, bežeći, minirao veliki broj ključnih objekata u Beogradu, a zahvaljujući crvenoarmejcima gotovo sve mine su uspešno uklonjene. Kao spomen na prve dane slobode ostao je natpis na mnogim beogradskim zgradama – PROVERENO MIN NET.

Poginuli pripadnici NOVJ i Crvene armije sahranjeni su zajedno na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda. O neraskidivim vezama ruskih oslobodilaca i Beograda svedoči i to da su pojedini vojnici Crvene armije koji su oslobađali Beograd, a kasnije poginuli u borbama na teritoriji Mađarske i drugih zemalja Evrope, po svojoj želji sahranjeni u Beogradu.

Povodom 80 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, “Pošta Srbije” je 18 oktobra pustila u opticaj emisiju prigodnih poštanskih maraka “80 godina od oslobođenja Beograda i Srbije”.

Koverat prvog dana (FDC)

Emisija sadrži prigodnu poštansku marku, u formi tabaka od osam maraka i sedam vinjeta, koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig. Umetničku realizaciju izdanja potpisuje Jakša Vlahovića, akademski grafičar, a izdanje je objavljeno uz stručnu saradnju sa Ruskim domom u Beogradu.

Tiraž ovog izdanja je 25.000 primeraka.

Tabak sa osam maraka i sedam vinjeta

Motivi na vinjetama: reljef na ulazu u Spomen-groblje oslobodilaca Beograda, rad vajara Radete Stankovića (detalj reljefa na koverti); natpis na ruskom jeziku PROVERENO MIN NET (prev. Provereno nema mina) iz perioda oslobođenja Beograda 1944. godine, od kojih je jedan sačuvan na uglu ulica Miloša Velikog i kralja Milana; natpisi na spomen pločama poginulih boraca Crvene armije sahranjenih u Beogradu.

Prigodan žig sa natpisom PROVERENO MIN NET

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here