EPA/Yakiv Liashenko

Bela kuća je još 2022. godine shvatila da su se SAD “zaglavile” u ratu u Ukrajini i da nemaju jasnu strategiju kojom bi mogli da poraze Ruse, a tu su i strahovanja od ruske nuklearne reakcije, navodi američki istraživački novinar Bob Vudvord.

U knjizi “Rat”, u kojoj objavljuje privatne razgovore sa američkim političarima, Vudvord objašnjava da su u novembru 2022. godine, kada je ukrajinska vojska stajala solidno na frontu, predsednik SAD Džozef Bajden i njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovarali o perspektivi ukrajinskog sukoba.

“Ako ne oteramo Rusiju u potpunosti iz Ukrajine – dozvolićemo (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu da donekle postigne ono što želi. A, ako uspemo da ih izbacimo – rizikujemo nuklearni rat.

Putin neće dozvoliti da ga oteraju bez upotrebe nuklearnog oružja. Dakle, zaglavili smo se. Previše našeg uspeha vodi u nuklearni sudar, a premalo će imati nejasne dugoročne posledice”, prenosi Vudvord Bajdenove reči.

Najpoželjniji ishod rata za američko rukovodstvo je ili da Putin pristane da “zamrzne” sukob, ili da Vašington čeka da se nešto slomi u samoj Rusiji, kaže se u knjizi.

Vudvord ističe da su se SAD plašile nuklearnog udara Ruske Federacije u vreme ukrajinskih uspeha na frontu u jesen 2022. godine.

On tvrdi i da je bivši američki predsednik Donald Tramp, nakon što je napustio Belu kuću, bio u redovnom kontaktu sa Putinom, prenose analitički portali.

Kao dokaz Vudvord navodi da je Tramp od jednog svog asistenta tražio da napusti njegovo imanje na Floridi Mar-a-Lago da bi mogao da obavi telefonski razgovor sa ruskim liderom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here