Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju
Arno Gujon

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Srbije Arno Gujon istakao je da je u razgovorima u SAD tražio više sluha za srpsku stranu u vezi Kosova.

On je, nakon posete SAD, rekao da za Amerikance u vreme predizborne kampanje Kosovo nije glavna tema, ali je za Srbe veliki problem, a za 100.000 Srba koji žive na Kosovu pitanje života, pa je bitno da im se ukaže na stanje na terenu kako bi razumeli šta to znači za ljude koji tamo žive.

– U Americi imaju sluha u smislu da nas čuju. Imao sam sastanke sa predstavnicima političkih institucija kojima sam ukazivao na katastrofalnu humanitarnu situaciju na Kosovu i Metohiju, na konstantno kršenje prava srpske zajednice i drugih, ali i konstruktivnu ulogu Srbije i tražio od njih da imaju više sluha za našu stranu i da to pokažu delima – rekao je Gujon za RTS.

Preneo je da su mu sagovornici rekli da su svesni šta se dešava i da su naveli da je bilo saopštenja i osuđivanja jednostranih poteza Kurtijevog režima.

– Konkretni potezi na terenu se čekaju, a situacija ostaje ista. Moja uloga je da predstavim šta se dešava na Kosovu i Metohiji i kako bi mogli konkretno da doprinesu promenama. Za njih Kosovo i Metohija pred izbore nije glavna tema, za njih je to mali problem, ali za nas veliki problem, a za 100.000 Srba na KiM pitanje života. Zato moramo da damo sve od sebe da razumeju šta to znači za ljude na Kosovu. Mnogo enklava i mesta je u pitanju – podvukao je.

Srbi u Americi, kako je dodao, su izuzetno, vezani za Kosovo.

– Gde god da žive Srbi važno im je Kosovo i Metohija, jer je to u srži identiteta srpskog naroda. Na to sam ukazivao predstavnicima političkih institucija u SAD. Rekao sam im da je Kosovo više od teritorije, da ne može da se posmatra kao 11 odsto teritorije i pitanje koliko košta. Nije to pitanje brojki već identiteta i kulture – naveo je.

Gujon je kazao da je u Americi upoznao Srbe, pripadnike treće i četvrte generacije koji više ni ne znaju srpski jezik, ali su svesni da su Srbi i znaju da je Kosovo deo njih, da u njima živi kosovski zavet.

Naglasio je da, iako postoje otvorena pitanja, to ne sprečava ekonomsku i političku saradnju Srbije i SAD i rad na jačanju veza.

Kada je reč o njegovoj humanitarnoj organizaciji “Solidarnost za Kosovo”, rekao je da i dalje funkcioniše posle 20 godina, i da trenutno provodi akciju deljenja stoke porodicama koje se bave stočarstvom.

– Imali smo na proleće sličnu akciju deljenja staklenika. Naši aktivisti u Francuskoj trenutno rade na pripremi sledećeg konvoja pomoći, koji će biti 54 konvoj. Pakuju pakete sa školskim priborom, garderobom i mnogo toga drugog kako bi obradovali decu za novogodišnje praznike. Posle toga spremamo izveštaje kako bi ljudi u svetu videli situaciju u kojoj žive Srbi na Kosovu i Metohiji – naglasio je Gujon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here