Tanjug/AP
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da premijer Hrvatske Andrej Plenković manipuliše i obmanjuje javnost time što tvrdi da hrvatski pripadnici NATO misije u Ukrajini (NSATU) neće biti raspoređeni u samoj Ukrajini, saopštio je kabinet Milanovića.

– Andrej Plenković potvrdio je danas da će pripadnici NATO misije NSATU sigurno biti tamo na teritoriji Ukrajine – naveo je Milanović, preneo je Index.

Milanović je podsetio da je Plenković u ponedeljak izjavio da će članovi misije NSATU biti isključivo na teritoriju država članica NATO-a, a sigurno ne u Ukrajini.

Milanović je rekao da nije dao odobrenje za tu misiju NATO-a kao vrhovni zapovednik Oružanih snaga, odnosno za misiju u koju, kako je naveo, Plenković želi da pošalje pripadnike hrvatske vojske.

Hrvatski predsednik ocenjuje da je Plenković po svaku cenu hteo da spreči da predstavnici u Odboru za obranu Sabora dobiju pristup dokumentu u kojem se navodi kakvi će biti zadaci misije NSATU kako bi, kako je naveo, mogao da nastavi da manipuliše činjenicama i obmanjuje ​​hrvatski narod.

– Spreman je u toj manipulaciji ići tako daleko da uverava ljude kako je odlazak pripadnika NATO misije u zaraćenu zemlju nešto ‘notorno’, za njega očito i uobičajeno. A ovo je prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu da pripadnici NATO-a organizovano i koordinisano odlaze na teritoriju države u ratu koja čak nije članica Saveza. To je presedan. A notorno je ovo što radi Plenković – što želi uvući Hrvatsku u rat – naveo je Milanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here