Tanjug
Tanja Fajon

Svet bi bio savršeno mesto kada bi svaka zemlja članica UN poštovala Povelju svetske organizacije, rekla je danas slovenačka ministarska spoljnih poslova Tanja Fajon na 2. Slovenačkom humanitarnom forumu, događaju kojim je danas završena manifestacija Slovenački dani razvoja.

Forum je održan pod motom “Za svet bez gladi”, a pod pokroviteljstvom slovenačke predsednice Nataše Pirc Musar i uz učešće dvoje zvaničnika UN, prenela je agencija STA.

Na skupu je govorio i generalni komesar Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) Filip Lazarini, koji se fokusirao na trenutnoj izraelskoj ofanzivi u Gazi, gde je više od 200 zaposlenih u toj agenciji ubijeno u protekloj godini.

On je kazao da je to što Izrael optužuje UNRVA za pristrasnost u velikoj meri motivisano željom te zemlje da ukine status izbeglica raseljenim Palestincima.

Kako je dodao Lazarini, to se vidi iz činjenice da izraelska vlada i parlament odbacuju rešenje o dve države. On je naveo i da mnoge zemlje osuđuju Izrael, ali da nisu spremne da deluju protiv njega i nastavljaju da trguju sa Tel Avivom.

Karl Skau, visoki zvaničnik iz Svetskog programa za hranu (WFP) govorio je o izazovima sa kojima se suočavaju civili u Libanu, od kojih su neki pobegli u Siriju.

On je dodao da se WFP bori da im pruži pomoć, navodeći da je situacija u Sudanu još gora, a da takva nestašica hrane i glad nisu viđeni decenijama.

Fajon je ukazala da u takvom svetu Slovenija želi da bude glas razuma, i da svojim akcijama u Savetu bezbednosti UN pokaže da multilateralizam može da odigra ulogu u pružanju bezbednosti.

Ona je dodala da Slovenija kao mala zemlja želi da podrži vladavinu međunarodnih zakona, kao i da veruje da je njena zemlja na pravoj strani istorije u svetlu sadašnje globalne krize.

Pirc Musar je istakla ulogu mira na blagostanje dece, istakavši da istraživanja pokazuju da bi globalna zajednica mogla da iskoreni glad ako bi se za tu svrhu izdvojio bar delić sredstava koja se potroše na oružje.

2 COMMENTS

  1. Prvo ti ne poštuješ međunard e granice Srbije već uporno ne poštuješ rezoluciju 1244 i propagiraš KiM kao nezavisnu državu i šta očekuješ od drugih ili si se predomislila?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here