EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Italije i Albanije o smeštaju migranata, rekavši da sporazum nije rešenje za problem migracija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je interesovanje za ideju “centra za povratak” izvan Evropske unije uključujući zemlje Zapadnog Balkana, za migrante koji traže azil.

Kurti je odbacio mogućnost usvajanja plana sličnog planu Italije i Albanije.

– Privremeni prihvat izbeglica, ako to zahteva vanredna situacija, naravno uvek je moguć – izjavio je Kurti odbacujući ideju imitacije italijanskog modela.

Kurti je pozdravio posvećenost Fon der Lajen ubrzanoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU.

– Stavljanje proširenja kao prioriteta najbolji je odgovor onima koji nastoje da unište bezbednost i jedinstvo Evrope – naglasio je on.

Pomenuo je i probleme sa Srbijom.

– Važno je da se saradnja između zemalja EU i Srbije ne odvija na štetu demokratije u ovoj zemlji ili bezbednosti na Zapadnom Balkanu. Francuska i Nemačka treba da jasno stave do znanja Srbiji da ekonomska saradnja ne znači dozvolu za kršenje ljudskih prava i uznemiravanje suseda – dodao je.

Povodom situacije na severu Kurti je rekao da se bori protiv kriminala i da je zatvoreno 18 ilegalnih puteva.

– Ako je neko očekivao da će se ove nezakonite radnje nastaviti kada postanem premijer, onda me zapravo nisu poznavali – zaključio je.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here