pixabay.com

Južna Koreja postepeno će preduzimati kontra-mere u skladu s nivoom vojne saradnje između Rusije i Severne Koreje. 

Izjavio je danas zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Kim Tae-hjo, nakon što je Seul optužio severnog suseda da je poslao trupe u Rusiju kako bi učestvovale u ratu u Ukrajini.

Kim je nakon sastanka koji je organizovao savetnik za nacionalnu bezbednost Šin Von-sik optužio Pjongjang da se ponaša kao „kriminalna organizacija” slanjem mladih Severnokorejaca da se bore u Rusiji.

On je obećao saradnju sa saveznicima kako bi se obezbedile kontra mere protiv vojne saradnje između Severne Koreje i Rusije. Kancelarija predsednika saopštila je da postoji mogućnost da Južna Koreja isporuči ofanzivno oružje Ukrajini, navodi agencija Jonhap.

Obaveštajna služba Južne Koreje je prošle nedelje objavila da je Pjongjang poslao početni kontingent od 1.500 pripadnika specijalnih snaga na daleki istok Rusije radi obučavanja u lokalnim vojnim bazama, dodajući da se očekuje da će oni biti upućeni u aktivnu službu u ratu u Ukrajini. Obaveštajna služba iz Seula je takođe saopštila da Severna Koreja planira da pošalje oko 12.000 vojnika specijalnih snaga kao podršku Rusiji.

Južna Koreja pozvala je juče ruskog ambasadora u toj zemlji da oštro protestuje zbog, kako je navedeno, raspoređivanja severnokorejskih vojnika u Rusiji koji joj pomažu u ratu protiv Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here