Kosovo online
Zoran Milivojević

Kurti nema nameru da obezbedi pun transport srpske robe, i cilj mu je da onemogući srpsko prisustvo na Kosovu u svakom smislu, smatra diplomata Zoran Milivojević, prenosi Blic.

Milivojević ističe da je Kurti otvorio Merdare za srpsku robu samo na osnovu pritiska Nemačke.

– To je učinio da ne bi bio izopšten iz CEFTE i da bi učestvovao u Berlinskom procesu. To je pokazalo da se može uticati na njega kada se hoće. Istine radi, Kurtijeva dozvola za ulaz srpske robe na KiM je ograničenog karaktera jer nije otvorio prelaze koji su povezani sa srpskom zajednicom na severu Kosova i na taj način ne puni se budžet fonda za njen razvoj. Takođe, pošto se protok robe proverava skenerima sve to usporava protok robe –  ocenjuje Milivojević.

On navodi da Kurti koristi nabavku skenera kao politički izgovor zbog čega nije otvorio sve prelaze za srpsku robu.

– A zapravo nema nameru da obezbedi pun transport srpske robe. Cilj je da onemogući srpsko prisustvo na Kosovu u svakom smislu. Želi da potvrdi kosovsku državnost, a koliko će u tome uspeti zavisi opet od pritisaka Zapada koji sad ponovo treba da ga natera da otvori sve prelaze za srpsku robu – navodi Milivojević.

Milojević ne očekuje da će Kurti uskoro otvoriti sve prelaze za srpsku robu.

– Pored te njegove generalne strategije bliže se parlamentarni izbori na Kosovu, a Kurtijeva glavna karta je antisrpska politika – dodaje Milivojević za Blic.

Opet se postavlja pitanje ko bi na Zapadu mogao da utiče na Kurtija da bude konstruktivan.

– Videćemo prema porukama da li će biti novih pritisaka Zapada na Kurtija. Čini se da Nemačka zaokružila svoj pritisak Berlinskim procesom i da pre može Amerika da utiče na Prištinu. S tim što se sad bliže američki izbori, a i Vašington se pravda da je EU posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine – zaključuje Milivojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here