pixabay.com

Doktor je otkrio da umesto slatkiša treba jesti određeno voće koje je dobro za srce.

Navika da jedete voće kada poželite nešto slatko može vam spasiti život, tvrdi kardiolog dr Džoel Kan. Otkrio je koje je voće korisno za zdravlje srca i objavio koje jede gotovo svaki dan zbog njegovih dobrobiti.

Čuva i srce i mozak

– Voće je ukusno i povezano s mnogim dobrobitima, poput smanjenog rizika od srčanih bolesti, boljih funkcija mozga i poboljšanog seksualnog zdravlja. To je prirodni slatkiš –  rekao je za “Parade”.

Brojna istraživanja podržavaju ove tvrdnje. Prema kardiologu, pokazalo se da mnoge vrste voća (uključujući grožđe, borovnice, nar, jabuke i avokado) štite srce, pomažući u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Jedno voće je ipak najkorisnije

Sve su vrste voća korisne za zdravlje srca, ali dr Kan je istakao jednu koju smatra posebno korisnom.

– Jagode su se pokazale kao voće koje smanjuje holesterol i rizik od srčanih bolesti –  tvrdi.

Takođe, bogate su antioksidantima koji pomažu u smanjenju upala u telu, što dodatno štiti zdravlje srca. Osim toga, jagode su niskokalorične i pune vlakana, što može pomoći u regulaciji telesne težine i održavanju dobrog varenja. Dakle, uključivanje jagoda u svakodnevnu ishranu može biti jednostavan način za poboljšanje celokupnog zdravlja, posebno zdravlja srca, zaključuje kardiolog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here