Ministarstvo za brigu o selu
Nastupilo je više folklorih grupa: KUD Novo Brdo

Samo Srbi to mogu, u jeku najvećih pritisaka i pune izolacije, buknuli su Miholjski susreti sela u Velikoj Hoči kod Orahovca, poručio je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

Velika Hoča je poznata po dobrim vinima

Okupio se, kazao je Krkobabić posle prvih Miholjskih susreta održanih na Kosmetu, i sabrao nezapamćen broj stanovnika koji su potvrdili nesalomiv duh naših ljudi u južnoj srpskoj pokrajini.

U zavičaju: Pavlina Radovanović

Boško Suvajdžić, šef katedre za Srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima je rekao da su tu u tački susretanja, u tački ostanka, na mestu opstanka.

Najmlađi učesnici programa

– Tu gde smo, da ostanemo i opstanemo, snažna je poruka koja je obeležila manifestaciju i Miholjdan, seosku slavu koji se tri decenije obeležava kao seoska slava Velike Hoče – rekao je Suvajdžić.

Izložba: Fotografije govore o životu od početka do 20. veka do sedamdesetih godina

Izložbu starih fotografija u Zavičajnom muzeju priredili su profesori i đaci Gimnazije Orahovac, koja broji deset đaka svih odeljenja.

Originalna nošnja s juga Kosmeta

Postavku su dopunile slike i ikone lokalnih umetnika, Miroslava Šavelića i Ljubice Micić, kao i radovi dece nastali na likovnim radionicama.

Parastos trojici stradalih: Sveštenici i narod ispred Crkve Svete Ane

Olivera Radić, profesorka srpskog jezika i književnosti orahovačke gimnazije je istakla značaj ovakvih manifestacija za narod na KiM koji nema mnogo prilika za okupljanje, druženje i predstavljanje običaja i veština.

Učesnici memorijalnog turnira

U kulturno-umetničkom programu i sportskim događajima učestvovali su ne samo meštani Velike Hoče i Orahovca, već i brojni gosti iz drugim mesta Kosova i Metohije, centralne Srbije i Crne Gore. Memorijalni turnir u fudbalu održan je u znak sećanja na trojicu Velikohočana koji su stradali 1998. i 1999. godine.

Nastupio je i hor učenika Prizrenske bogoslovije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here