Lična arhiva
Pomogli zemljacima: Aleksandra Milinković i Saša Đurić

Klub srpskih privrednika u Austriji nastavio je tradiciju i u okviru redovnih aktivnosti organizovao mesečno okupljanje privrednika iz cele zemlje na kojem su od stručnjaka mogli da saznaju kako da prevaziđu različite izazove u poslovanju. U direktnom razgovoru sa ekspertima, srpski privrednici već su navikli da sve nedoumice, poteškoće i probleme sa kojima se suočavaju u poslovanju mogu da razreše na ovom okupljanju.

Ne čudi onda što se svaki put okupe u velikom broju, jer je dobar savet uvek “zlata vredan” pogotovo kad dolazi od stručnih ljudi, spremnih da pomognu sunarodnicima da dodatno razviju svoje poslove.

Borislav Kapetanović, član uprave Kluba privrednika kaže da svako okupljanje ima drugu temu za razgovor. Gosti su eksperti zaduženi za određene teme i problematiku koja muči naše privrednike u Austriji.

– Ovog meseca, susret je bio u znaku poreske problematike koju imaju naši privrednici i pitanja finansiranja firmi, tako da smo ovaj put imali dva eksperta Aleksandru Milinković i Sašu Đurića – rekao je on.

Na temu sprovođenja kontrole Poreske uprave, predavanje je održao poreski savetnik mr Saša Đurić, koji je privrednicima objašnjavao da li i na koji način Poreska uprava Austrije može da vrši direktno pozivanje mimo njihovih ličnih knjigovođa. Privrednike je zanimalo i na koji način firma treba da izvrši pripremu papirologije za eventualnu poresku kontrolu.

Dobili kvalitetne odgovore: Srpski privrednici

S obzirom da je u poslednje vreme sve teže finansirati određene projekte koje firme žele da realizuju, o toj temi je govorila Aleksandra Milinković, ekspert iz Rajfajzen banke.

– Ona je objasnila šta je sve potrebno pripremiti da bi jedan projekat neke firme banka pristala da finansira. Govorili smo o učešću firmi, kamatama, načinu i razlogu za rast kamata, da li su očekivanja da će kamate biti niže – naveo je Kapetanović.

Dodao je da su predavanja, sugestije i saveti na obe teme bili izuzetno korisni privrednicima.

“Bila je otvorena pozitivna diskusija i dobili su kvalitetne odgovore eksperata koji su omogućili svima da mogu u svako doba da ih kontaktiraju u slučaju potrebe, pomoći za probleme ili projekte”, rekao je Kapetanović.

U novembru novi susret

Posle zvanične prezentacije, organizovano je druženje članova Kluba. Sledeći susret privrednika sa stručnjacima iz nekih drugih oblasti važnih za njihove poslove, najavljen je već za početak sledećeg meseca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here