Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da je Kosovo bilo i ostalo proaktivan član Berlinskog procesa, i da se zalaže za veći napredak u pravilima i vrednostima Evropske unije.

Kurti se na platformi “X” osvrnuo na obeležavanje 10. godišnjice Berlinskog procesa prošle nedelje u Berlinu, i poručio da taj proces već deceniju približava Zapadni Balkan Evropskoj uniji.

– Prošlog ponedeljka obeležili smo 10. godišnjicu Berlinskog procesa, koji je deceniju zbližavao naš region i vodio nas ka integraciji u EU. Kosovo je bilo, i biće proaktivan član i nosilac standarda u Berlinskom procesu, zalažući se za veći napredak u pravilima i vrednostima EU u svojoj srži – istakao je Kurti.

Kurti je takođe podelio sporazume i deklaracije koje su potpisane na samitu Berlinskog procesa.

– Sporazum o pristupu visokom obrazovanju i prijemu na studije na Zapadnom Balkanu; Deklaracija šest lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu 2025-2028; Deklaracija o potvrđivanju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje; Deklaracija o regionalnim standardima skrininga SDI zapadnobalkanske šestorke; Deklaracija o pristupu i saradnji infrastrukturi za istraživanje i inovacije – naveo je Kurti.

Učešće Kosova na Berlinskom procesu bilo je pod znakom pitanja, nakon što je izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin postavio Prištini uslov da ukine zabranu na uvoz srpske robe.

Priština je taj zahtev delimično ispunila i dozvolila uvoz srpske robe na Merdaru, što je bilo dovoljno da Kosovo ne bude isključeno iz Berlinskog procesa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here