Srna
Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče u ruskom gradu Kazanju da nacizam u Evropi nije pobeđen i ocenio da ga ponovo u potpunosti podržava Zapad, koji se, prema njegovim rečima, istovremeno bavi prekrajanjem istorije.

On je u intervjuu za “Rusku gazetu” istakao da se Rusija danas ponovo bori sa formiranjem unipolarnog sveta, odrazom zla.

– Slušao sam u govoru (predsednika Rusije) Vladimira Putina u Minhenu 2007. godine, bio je predlog Zapadu da održi ravnotežu i stabilnost. Ali Zapadu nije bio potreban mir. Angela Merkel (bivša nemačka kancelarka) i njoj slični otvoreno su priznali da ne nameravaju da se pridržavaju sporazuma iz Minska samo su želeli da dobiju na vremenu kako bi bolje pripremili Ukrajinu za konfrontaciju sa Rusijom – rekao je Dodik.

On je naglasio da se Zapadnjaci slično ponašaju i na Balkanu, prenosi Srna.

– Njima nije važan Dejtonski mirovni sporazum. Oni pokušavaju da reformišu BiH na uštrb interesa srpskog naroda, da unište Republiku Srpsku i stvore centralizovanu poslušnu državu na čelu sa proameričkim bošnjačkim političkim elitama – rekao je Dodik.

Dodik, koji je juče u Kazanju sa delegacijom Srpske obeležio 80 godina od oslobođenja Beograda od fašističke okupacije, rekao je za “Rusku gazetu” da je oslobođenje Beograda praznik ne samo za Srbe i Ruse, već i za celo slobodoljubivo čovečanstvo.

On je ukazao na istorijske težnje Zapada prema Istoku, na politike Napoleona (Bonaparte) i (Adolfa) Hitlera i naglasio da ti procesi nikada neće stati i da se Zapad suočava sa nedostatkom resursa.

– Zapadne korporacije i imperijalisti će uvek težiti da preuzmu naše prirodne resurse –  dodao je Dodik.

Predsednik RS je doputovao u Kazanj kako bi prisustvovao samitu BRIKS-a, koji se održava od 22. do 24. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here