Tanjug

Zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je danas da bez poštovanja prema žrtvama koje su pale u borbi protiv nacizma ne može da se gradi budućnost i zahvalio rukovodstvu Srbije, lokalnim vlastima i boračkim udruženjima na pažljivom odnosu prema vojnim spomen-obeležjima i zajedničkoj istoriji.

Kosačov je, na izložbi Vojna diplomatija na putu ka slobodi, organizovanoj u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike povodom 80 godina od oslobođenja Beograda, rekao da je za rusku delegaciju velika čast da prisustvuju svečanosti povodom 80 godina oslobođenja Beograda od nacističkih osvajača tokom Drugog svetskog, odnosno Velikog otadžbinskog rata.

Čestitao je, kako je rekao, bratskom srpskom narodu ovaj značajan datum.

– Oslobođenje Beograda široko se slavi i u našoj zemlji, u Rusiji jer je to i naš praznik, bili smo zajedno tada kada su vojnici Crvene armije sa vojnicima NOVJ završili Beogradsku ofanzivnu operaciju i naravno zajedno smo sada kada nažalost sećanja na taj strašni rat se ne poštuju svuda, kao i sećanje na heroje koji su izvojevali ovu pobedu cenom života – istakao je Kosačov.

On je naveo da je u borbama na području Srbije živote dalo oko 7.000 vojnika Crvene armije.

Dodao je da se, nažalost, ovi temeljni principi poštovanja žrtava ignorišu u mnogim zemljama današnje Evrope i da je jasno zašto se to dešava, jer, kako je naveo, mnoge zemlje današnje Evrope nemaju sopstvenu herojsku istoriju pobede nad nacizmom, ali kako je rekao, “mi je imamo i možemo s razlogom da se ponosimo našim precima”.

Kosačov je zahvalio predsedniku Vučiću za sve događaje u Srbiji organizovane povodom godišnjice oslobođenja Beograda i današnju izložbu, ističući da je to vrlo važno za učvršćivanje pravih vrednosti i vrednosnih odrednica kod mladih, dodajući da se radi o vaspitavanju mladih i poštovanju prema našim precima i da bez toga ne može da se gradi budućnost.

Prema njegovim rečima, izložba će nam omogućiti da se vratimo istorijskim činjenicama.

Pozdravio je što je zahvaljajući dobroj saradnji ruske ambasade i Pošte Srbije pripremljena posebna poštanska marka na kojoj je prikazana suština rusko-srpskih bratskih odnosa.

– Gospodine predsedniče, bilo bi mi iskreno drago da vam se obratim na srpskom kao što ste se Vi obratili nama na ruskom i pružili ste veliku čast narodu Rusije. Hvala Vam –  rekao je Kosačov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here