EPA/Kim Hee-Chul
Džon Bolton

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama i savetnik za nacionalnu bezbednost u administraciji bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Džon Bolton, izjavio je da se Amerika nada da bi Beograd i Priština mogli zajednički da iznađu rešenje prihvatljivo za obe strane, uključujući tu i razmenu teritorija, prenosi RTV.

To bi doprinelo stabilnosti na Balkanu, ocenio je on u intervjuu za Politiku, ali je napomenuo da je Amerika na Balkanu mogla da uradi više.

– SAD su se već godinama unazad povukle i prepustile rešavanje neslaganja Zapadnoj Evropi kako bi ona posredovala i pomogla stranama, i čini mi se da je to bilo dobro – naveo je on.

Bolton, međutim, smatra da je, kako kaže, dok je bio u administraciji predsednika Trampa, Bela kuća mogla da “uradi i više, jer postoji interes da se stabilizuje region koji je bio nestabilan tokom poslednjih godina i da se taj sukob privede kraju tako da se dozvoli da se fokusiramo na veće probleme koji nastaju nastankom i rastom novih saveza između Kine i Rusije, kao i pretnje Evropi koje dolaze zbog situacije na Bliskom istoku i istočnoj Aziji”.

– To je nešto što se odvija već dugo vremena – još od vremena raspada Jugoslavije –  ukazao je Bolton, izrazivši nadu da će se uskoro pronaći rešenje oko koga bi strane mogle da se dogovore.

U intervjuu uoči predsedničkih izbora koji će se u SAD održati 5. novembra, Bolton ocenjuje da ishod glasanja u Americi može značajno da promeni tok sukoba između Rusije i Ukrajine, s obzirom na to da predsednički kandidati podržavaju suprotne strane.

– Kao što sam rekao, politika (Kamale) Haris prema Ukrajini, kao i mnoga druga pitanja nacionalne bezbednosti, biće u velikoj meri ista kao i kod Bajdena. Ali mislim da Tramp sve više naglašava da on ne vidi Ukrajinu kao pobednika, da ne simpatiše Ukrajinu, već više simpatiše rusku poziciju. U svojoj predsedničkoj nominaciji je predložio dogovor za rešenje konflikta, koji umnogome liči na dogovor kakav bi Moskva želela da vidi – istakao je.

Kako navodi Bolton, ovo će biti najtešnja predsednička trka u modernoj istoriji SAD i trenutno ne postoji način da se predvidi ko će pobediti, iako je do izbora ostalo svega par nedelja.

– S obzirom na američki elektorski izborni sistem, o pobedniku će odlučiti tek nekoliko država koje imaju većinu elektorskih glasova. Uglavnom se govori o sedam država, a i u tih sedam država je odnos veoma tesan. Ostalo nam je nešto manje od nekoliko nedelja, pa je stoga teško reći kakvi događaji bi mogli da oblikuju izborna pomeranja u kojim pravcima, ali sigurno je da će do samog kraja trka biti neizvesna – zaključio je Bolton.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here