This and That Production
Scena iz serije "Sablja"

Dugo iščekivana i nagrađivana serija “Sablja”, koja je privukla pažnju publike i kritičara širom regiona, stiže na RTS 1. Od subote, 2. novembra, svakog vikenda u 20.00, gledaoci će imati priliku da premijerno prate ovu seriju koja se bavi događajima vezanim za ubistvo premijera Zorana Đinđića, kao i političkom i društvenom situacijom u Srbiji pre i posle 12. marta 2003. godine.

Držeći se faktografije, ali uz umetničku slobodu, kreatori serije Vladimir Tagić i Goran Stanković (dvojac dobro poznat TV publici po seriji “Jutro će promeniti sve”, potrudili su se da daju presek društveno-političke situacije u zemlji od devedesetih do dvehiljaditih godina i da dočaraju atmosferu neizvesnosti koja je vladala te 2003. godine u Srbiji. Istovremeno, serija prati likove premijera, političara, kriminalaca, pripadnika paravojnih jedinica, ali i fiktivne likove – mladu i ambicioznu televizijsku novinarku Danicu Mandić, policijske inspektore Borisa Rakića i Ljubu Vasiljevića, angažovane u istrazi, kao i sitnog kriminalca unutar zemunskog klana Uroša Ristića.

Kada je o likovima i predstavljenim događajima reč, autori ističu da je u pitanju “dramska interpretacija stvarnih događaja – plod mašte i kreativne slobode autora. Glavni likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, umetničke obrade i ne predstavljaju objektivnu istinu”. Ipak, kako se radi o nama bliskoj istoriji, mnogi od junaka serije zasnovani su na stvarnim ličnostima. Svakako će biti zanimljivo pogledati kako su se poznati glumci snašli u ulogama ličnosti koje su godinama punile novinske stupce u rubrikama od politike do crne hronike.

Serija je pored beogradske premijere imala projekcije i na Sarajevo film festivalu, kao i na festivalu u Leskovcu. U Kanu je nagrađena za najbolju glumačku interpretaciju čitavog ansambla, a u Bernu, na jednom od najznačajnijih festivala u Evropi – “Serial killer” osvojila je glavnu nagradu. U narednom periodu seriju očekuju i festival srpskog filma “Orfelin” u Vašingtonu (20 -24. oktobra) kao i ” Talinn Black Nights” u Estoniji (8 – 24. novembra).

Brojna glumačka ekipa

Seriju krase i brojna glumačka imena, pa je tako pokojnog premijera Zorana Đinđića dočarao Dragan Mićanović, a glume i Ljubomir Bandović Milica Gojković, Lazar Tasić, Feđa Štukan, Jasna Đuričić, Zlatko Burić, Bojan Navojec. Miloš Timotijević tumači lik Kuma, a Sergej Trifunović je u seriji Legija. Tu su i Muhamed Hadžović, Nenad Heraković, Marko Gizdavić, Jasmin Geljo, Dubravka Kovjanić, Marko Marković, Marko Grabež, Goran Radaković, Marija Škaričić i mnogi drugi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here