pixabay.com
Bela kuća

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da je ubijeni lider Hamasa Jahja Sinvar bio glavna prepreka za uspostavljanje prekida vatre u Pojasu Gaze i da je njegovo ubistvo “prelomna tačka” koja bi mogla ubrzati razgovore o okončanju rata.

– Mi verujemo, nastavljamo da verujemo da je nalaženje kraja rata ključno i mi takođe verujemo da smrt Sinvara može da obezbedi prelomnu tačku da se tamo stigne – rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

Kirbi je rekao da se ne vode pregovori o prekidu vatre kojima su posredovali SAD, Katar i Egipat i da nema roka za novi početak.

– Želeo bih da mogu da vam kažem danas da se timovi ponovo sastaju u Dohi i da počinjemo iznova – rekao je Kirbi, dodajući da se dotle nije stiglo.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je kritikovan da blokira sporazum o prekidu vatre insistaranjem na izraelskoj kontroli „Koridora Filadefija“ koji je između Gaze i Egipta i „Koridora Necarim“ u centralnoj Gazi.

Hamas je zahtevao potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze.

Sinvar je bio glavni organizator napada na Izrael 7. oktobra 2023. godine koji je izazvao rat u Gazi. Njega su u sredu ubili izraelski vojnici u Rafi, najjužnijem gradu na toj palestinskoj teritoriji.

Ubistvo Sinvara je veliki uspeh za Izrael i ključni momenat jednogodišnjem ratu, navode izraelski mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here