RTS
Tihomir Stanić u glavnoj ulozi u seriji "Nobelovac"

Ljubitelji domaćih filmova i serija imali su prilike da ga gledaju u ulozi kralja Aleksandra I Obrenovića, kontroverznog šefa policije, poznatog kamiondžije, a sada i u ulozi našeg jedinog Nobelovca.

Naravno, pogađate, reč je o glumcu Tihomiru Staniću.

U seriji “Nobelovac” koja se emituje vikendom na kanalu RTS 1 u okviru MTEL Global usluge, Tihomir Stanić igra velikog književnika Ivu Andrića. I gotovo, neprepoznatljiva je razlika između glumca i Ive Andrića.

Pored glavne uloge, Tihomir Stanić je i kreator ove serije sa Ivanom Velisavljevićem i Vladimirom Roganovićem, a pojavljuje se i u ulozi reditelja i saradnika na scenariju.

Životnu priču Ive Andrića teško je opisati u nekoliko rečenica.

Ukratko, Ivo Andrić je zlatnim slovima upisan u srpsku i jugoslovensku književnost, a njegova biografija je nestvarna. Od revolucionara, preko diplomate, do književnika ovenčanog slavom.

Ivo Andrić je rođen u Docu kod Travnika, ali je svoje detinjstvo proveo u Višegradu, gde je završio osnovnu školu. Školovanje je nastavio u čuvenoj sarajevskoj Velikoj gimnaziji gde se priključio revolucionarnom pokretu “Mlada Bosna” koji se zalagao za oslobođenje i ujedinjenje južnoslovenskih naroda. Studije slovenske književnosti upisuje na sveučilištu u Zagrebu, pa na Bečkom univerzitetu i na kraju u Krakovu.

Zbog sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, Andrić napušta Krakov i dolazi u Split gde biva uhapšen od strane austrijske policije kao pripadnik pokreta “Mlada Bosna”. Od jula 1914. do marta 1915. provodi vreme prvo u šibenskoj, a potom i u mariborskoj tamnici, a potom biva u kućnom pritvoru u Ovčarevu i Zenici do leta 1917, kada se vraća u Višegrad posle proglašenja opšte amnestije.

Zbog narušenog zdravlja, vreme provodi na lečenju u Zagrebu, a nakon završetka Prvog svetskog rata i boravka u Zagrebu, 1919. u zajedničkoj državi počinje da radi u Ministarstvu vera u Beogradu. Sve vreme Andrić ne prestaje da piše, a njegovo društvo u Beogradu su Miloš Crnjanski, Stanislav Vinaver, Sima Pandurović i drugi pisci koji se okupljaju oko kafane “Moskva”.

Već naredne godine počinje Andrićeva bogata diplomatska karijera, a adrese su Vatikan, Bukurešt, Trst, Grac, Marselj, Pariz, Madrid, Društvo naroda u Ženevu (preteča Ujedinjenih nacija), Beograd (zamenik ministra inostranih poslova) i Berlin 1939. pred početak Drugog svetskog rata.

Uz diplomatsku karijeru, bavi se naukom i pisanjem. 1924. brani doktorsku tezu na Univerzitetu u Gracu, 1926. postaje član Srpske kraljevske akademije (preteča SANU), a član je Upravnog odbora Srpske književne zadruge od 1936. do 1939.

Drugi svetski rat ga zatiče u Berlinu. Obaveštava svoje pretpostavljene o aspiracijama Hitlerove Nemačke i podnosi ostavku ne želeći da učestvuje u tome. Ne odlazi u neutralnu i bezbednu Švajcarsku, već se vraća u Beograd. Time je i završena njegova diplomatska karijera, a ubrzo odlazi u penziju na sopstveni zahtev.

Drugi svetski rat provodi u Beogradu, u izolaciji, ne želeći da se uključuje u aktivnosti nemačkih okupacionih vlasti. Vreme provodi u pisanju, a na zahtev prijatelja, koristeći svoje Berlinske veze, diskretno pomaže ljudima u zarobljeništvu.

Po završetku Drugog svetskog rata, 1946. postaje predsednik Saveza književnika Jugoslavije, a 1961. biva nagrađen Nobelovom nagradom za književnost. Novčani deo nagrade koji je iznosio tadašnjih milion dolara je poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini, koja je bila inspiracija gotovo svih njegovih romana.

Andrićeva životna priča završava se u Beogradu 1975. godine, a pored njegove Zadužbine na Andrićevom vencu, od 1979. jedna beogradska osnovna škola nosi njegovo ime…

Serija “Nobelovac” nas vraća u jesen i zimu 1961. od trenutka kad Ivo Andrić saznaje da je dobio Nobelovu nagradu, do povratka u Beograd sa ceremonije u Stokholmu.

U osam epizoda pratićemo dve priče, jednu iz 1961. godine i drugu kao povratak u prošlost u ključne trenutke Andrićevog života, države i naroda, kao i njegovog preispitivanja da li je sve urađeno kako treba.

Njegove ljubavi, poznanstva sa piscima, političarima i okruženjem gde je živeo.

Pored Tihomira Stanića, u seriji igraju i: Selma Alispahić (Milica Babić), Vladan Gajović (Rodoljub Čolaković), Bojan Žirović (Brana Milenković), Bojana Zečević (Kaja Milenković), Milivoje Obradović (Milovan Đilas), Petar Novaković (Radovan Zogović), Slobodan Beštić (Marko Ristić), Aleksandra Pleskonjić (Isidora Sekulić), Branka Šelić (Vera Stojić), Branka Petrić (Zorka Babić), Srđan Sekulić (Marko Vranješević), Boris Šavija (Ivan Jelušić), Tina Skvarča (Liza Jelušić), Anita Šmit (Margita), Igor Jurinić (mladi Ivo Andrić), Džek Dimić (Nenad Jovanović), Radoje Čupić (monah Makarije), Branislav Zeremski (Mladen Leskovac), Svetozar Cvetković (Aleksandar Vučo), Ivana Žigon (Lula Vučo), Dejan Aćimović (Svetislav Stefanović), Stevan Šerbedžija (Biljan Demezan), Stefan Bundalo (Branko Ćopić), Vahid Džanković (Eli Finci), Miljan Prljeta (Dobrica Ćosić) i dr.

Ne propustite!

Subota, 19. oktobar u 20.05 časova na kanalu RTS 1. Preptlati se na MTEL Global uslugu i gledaj najbolji sadržaj sa Balkana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here