Tanjug/AP
Predsednik SAD Džo Bajden

Zimska sezona biće teška za Ukrajinu, saveznici Kijeva ne bi trebalo da je ostave bez podrške, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden tokom posete Nemačkoj.

– Bližimo se veoma teškoj zimi. Međutim, ne smemo da odustanemo. Moramo da nastavimo da pružamo podršku, da nastavimo da idemo napred dok Ukrajina ne postigne pošten, trajni mir koji je u skladu sa odredbama Povelje UN. Amerika i Nemačka su dva najveća saveznika Ukrajine u njenoj borbi za opstanak – istakao je Bajden pre početka pregovora iza zatvorenih vrata sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

On je rekao da ne zna kako da se održi stabilnost u Evropi i svetu bez učešća SAD.

– Ne vidim kako da održimo stabilnost u Evropi i širom sveta bez čvrstih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke – naveo je šef Bele kuće.

Predsednik SAD nije odgovorio na pitanja novinara da li će Ukrajina dobiti članstvo u NATO-u i da li podržava takozvani „plan pobede“ Vladimira Zelenskog.

Osim toga, prokomentarisao je i ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara, rekavši da je je njegova smrt „trenutak pravde“.

Šolc: Uvlačenje NATO u ukrajinski sukob – katastrofa

Nemački kancelar Olaf Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Berlinu poručio da će uvlačenje Alijanse u ukrajinski konflikt dovesti do katastrofe.

Takav razvoj događaja je neophodno sprečiti, ocenio je Šolc.

– Naš stav je jasan. Maksimalno podržavamo Ukrajinu. Istovremeno, osiguravamo da NATO ne postane strana sukoba kako ovaj rat ne bi doveo do još veće katastrofe. Apsolutno smo svesni ove odgovornosti i niko nas ne može osloboditi nje – istakao je on i još jednom potvrdio dalju podršku Kijevu.

Bajden je u poseti Nemačkoj kako bi sa svetskim liderima razgovarao o ukrajinskoj krizi i situaciji na Bliskom istoku, a takođe izbog učešća u bilateralnim razgovorima sa kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom.

Nemački predsednik odlikovao je Bajdena najvišom nagradom Nemačke – ordenom posebnog stepena, Velikim krstom „Za zasluge prema Federativnoj Republici Nemačkoj“. Od predsednika SAD samo je Džordž Buš Stariji ranije dobio ovu nagradu Nemačke.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here