Z. Vicelarević
Frankfurt

Nemačka bi mogla da ograniči visinu stanarina u popularnim kvartovima do kraja 2028. godine, prema predlogu zakona ministra pravosuđa Marka Bušmana.

Važeći zakoni brane stanodavcima u popularnim kvartovima podizanje stanarina u novim ugovorima i trebalo bi ostanu na snazi do sredine iduće godine.

Podrška najmoprimcima bila je ključna tačka koalicionog sporazuma Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca, Zelenih i liberalnih Slobodnih demokrata (FDP), čiji je ministar pravosuđa član.

Kontrola je „bare donekle zakočila” rast stanarina na popularnim područjima, tvrde u ministarstvu pravosuđa.

SPD traži dodatne izmene zakona

Udruženje najmoprimaca odgovara da odredbe ipak uključuju brojne izuzetke i “rupe”.

Cena najma može se tako podići za stan prvi put iznajmljen nakon 1. oktobra 2014. godine, a moguće je opravdanje i renoviranje. Stanodavci mogu da traže i doplatu za namešten stan.

SPD traži dodatne izmene zakona radi podrške najmoprimcima, ali Bušmanov predlog zakona samo dopunjava postojeći zakon, uz upozorenje FDP-a da bi dodatne mere mogle da odvrate preduzetnike od gradnje novih stanova.

Nemci će za manje od godinu dana na izbore, a vladajuća koalicija još nije ispunila nekoliko obećanja najmoprimcima, napominje novinska agencija dpa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here