Tanjug/AP
Generalni sekretar NATO Mark Rute

Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO i učiniće sve da dođe do članstva, rekao je Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine na pres-konferenciji sa Markom Ruteom, generalnim sekretarom Alijanse.

Zelenski je zahvalio partnerima koji pomažu Ukrajini i utvrdio da se u Ukrajini brane zajedničke vriednosti. On je rekao da je Rusija najveća pretnja za Evropu, i da je u protekle dve godine “učinila nemoguće”.

Rute je ponovio da će Ukrajina postati članica NATO, i dodao da je njegova poruka Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije da se saveznici neće umoriti od toga da podrže Ukrajinu sve dok to bude potrebno.

– Nema nikakve sumnje, Ukrajina će biti u NATO – rekao je Rute.

Odgovarajući na pitanje o Kini, on je rekao da ta zemlja za NATO nije protivnik, nego izazov, s obzirom na, kako je rekao, njenu pomoć Rusiji.

Inače, Zelenski je u Brisel došao iako to prvobitno nije bilo najavljeno, kako bi zemljama saveznicama predstavio svoj “Plan pobede”, oko kojeg još ne postoji puna saglasnost među zemljama koje čine NATO. Veruje se da je to bio osnovni razlog što je odlučeno da lično dođe u Brisel i da svim zemljama pojedinačno, posebno onima koje su skeptične, poput Slovačke ili Mađarske, objasni elemente plana.

Inače, tokom dvodnevnog zasedanja, koje je počelo danas, ministri odbrane NATO razgovaraju o povećanju izdataka za odbranu, proširivanju odbrambenih industrijskh kapaciteta, snažnijih lanaca logistike, kao i o novim tehnologijama koje su ocenjene kao ključne za obezbeđivanje da Alijansa ostane otporna u svim domenima.

Osim o Ukrajini i novim prioritetima NATO, ministri su razgovarali o proširenju saradnje sa zemljama Indo-pacifičkog regiona, odnosno Japanom, Novim Zelandom, Australijom i Južnom Korejom.

Zapadni Balkan, posebno BiH i Kosovo, biće na rasporedu sutrašnjeg zasedanja.

Rute je jutros ponovio jučerašnje komentare u vezi sa regionom i ove dve zemlje. Ponovio je da je NATO zabrinut zbog secesionističkih pretnji u BiH i delovanja Rusije u regionu.

Osim BiH, na dnevnom redu će biti i Kfor, najdugotrajnija vojna misija NATO u istoriji Alijanse.

2 COMMENTS

  1. ŽIVELA AMERIKA, NATO EVROPSKA UNIJA, EVROPSKA SLOBODNA NATO UKRAJINA I SRBIJA. SVOJE NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here